Hlavní obsah

WHO bije na poplach před dětskou obrnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ženeva

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pondělí varovala před šířením dětské obrny. Riziko má podle ní mezinárodní rozsah. Organizace lidem, kteří cestují do zemí, kde je virus rozšířen, doporučuje dát se předem očkovat.

Foto: Reuters

Afghánský chlapec dostává vakcínu proti dětské obrně.

Článek

„Mezinárodní rozšíření obrny představuje výjimečnou událost a zdravotní riziko pro ostatní státy a je kvůli němu nutná koordinovaná mezinárodní reakce,“ uvedla WHO v prohlášení. Doplnila, že stav by mohl vyústit v neúspěch snahy vymýtit „jednu z nejzávažnějších nemocí na světě, které lze předejít preventivním očkováním“.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Organizace doporučuje lidem cestujícím do rizikových oblastí dát se očkovat a očkovací průkaz vzít s sebou.

Obrna je endemická, tedy trvale se vyskytující, ve třech zemích: v Afghánistánu, Nigérii a Pákistánu. Vyskytuje se ale také v mnoha afrických zemích a loni se objevila i v Sýrii, kde se kvůli válce přestalo očkovat.

Následky mohou být smrtelné

Dětská obrna je virové onemocnění, které se velmi snadno přenáší vodou nebo potravinami, ale také kapénkami. Způsobuje ho RNA virus ze skupiny picornavirů. Inkubační doba nemoci je obvykle jeden až dva týdny.

V drtivé většině mívá choroba jen mírný průběh. Nakažený má teploty, bolí ho hlava a břicho. Pokud ale viry napadnou mozek, může to vést k těžší formě, která má trvalé následky, většinou ochrnutí dolních končetin.

Nemoc může být i smrtelná, pokud virus ochromí například dýchací orgány. Plošně se proti ní očkuje od 60. let.

Reklama

Související články

Obrna v Sýrii ohrožuje Evropu

Ohnisko dětské obrny, která se objevila v Sýrii, ohrožuje podle zprávy dvou německých lékařů v časopisu Lancet okolní regiony, ale také některé evropské země,...

Výběr článků

Načítám