Hlavní obsah

V Jižním Súdánu bojuje devět tisíc dětských vojáků

Juba

Přes devět tisíc dětských vojáků bojuje v občanské válce, která se rozhořela koncem loňského roku v Jižním Súdánu. Uvedla to vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová na závěr návštěvy Jižního Súdánu. Děti verbují obě soupeřící strany. Současně zopakovala varování, že v zemi hrozí hladomor, což představitelé země přehlížejí.

Foto: Reuters

Vysoká komisařka OSN pro lidská práva Navi Pillayová

Článek

„Více než 9000 dětí bylo naverbováno do ozbrojených sil obou stran. Děti jsou také zabíjeny oběma stranami během útoků na civilisty,“ uvedla Pillayová. Pozornost pak věnovala hrozbě hladomoru.

„Byla jsem zděšena zřetelným nezájmem ohledně nebezpečí hladomoru, který ukázaly obě strany,“ řekla podle BBC Pillayová, která mluvila s vůdci obou stran, prezidentem Salvou Kiirem a loni odvolaným viceprezidentem Riekem Macharem, jenž po odstavení z funkce v prosinci povstal. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Dívka v uprchlickém táboře v Jižním Súdánu

„Šance, že hlad a podvýživa postihne statisíce lidí, protože osobně selhali při klidném řešení rozporů, v nich nevyvolává velké obavy,“ komentovala Pillayová přístup obou vůdci ze znepřátelených kmenů. Konflikt už vyhnal na milión lidí z domovů. Boje pokračují, přestože obě znepřátelené strany obnovily jednání v Addis Abebě.

Panují obavy, že bude nutné nasadit silnější mezinárodní síly. Současní vojáci sotva ochrání utečence.  [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám