Hlavní obsah

V Afghánistánu zaútočili radikálové ze základen v Pákistánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kábul

Afghánská armáda ve středu uvedla podrobnosti k velkému útoku, kterému čelila v úterý na jihovýchodě země. S pomocí vzdušných sil NATO odrazila v provincii Paktika velký útok vzbouřenců ze sítě Hakkání, který byl veden přes hranice z pákistánských kmenových území.

Foto: Reuters

Američtí vojáci na jihu Afghánistánu.

Článek

Podle afghánské armády byla terčem útoku základna v odlehlém okrese Zirkuk. Zaútočilo na ni přes 300 vzbouřenců ze sítě Hakkání včetně zahraničních bojovníků. Podle ministerstva obrany zosnovali útok radikálové ze základen v pákistánském Severním Vazíristánu.

Armádní zdroje potvrdily, že padlo pět afghánských vojáků, šest dalších bylo zraněno. Jednoho útočníci odvlekli do zajetí. Podle armádních zdrojů bylo zabito mnoho útočníků, ale číslo uvedeno nebylo. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Paktika

Upřesnilo se také místo útoku, v úterý se uvádělo, že šlo o sousední provincii Paktíja. NATO se k zapojení do akce nevyjádřilo, ale místní obyvatelé potvrdili zásah letadel mezinárodních sil ISAF.

Žádná ze vzbouřeneckých skupin útok nekomentovala. Tálibán většinou informuje o svých útocích, ale sít Hakkání ne.

Reklama

Výběr článků

Načítám