Hlavní obsah

Zranění při útoku v libyjském parlamentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Neznámí útočníci v úterý vtrhli do budovy libyjského parlamentu a začali střílet. Zranili přitom několik lidí, informovala s odvoláním na místní představitele agentura Reuters. Poslanci právě vybírali nového premiéra, neboť v polovině dubna rezignoval na svou funkci úřadující předseda vlády Abdalláh Sání.

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Při bombovém útoku v libyjském Benghází zemřeli v úterý nejméně dva lidé.

Článek

Podle mluvčího parlamentu Umara Hmaídána zaútočili ozbrojenci napojení na jednoho z nevybraných kandidátů na premiéra. O koho mělo jít, však již neupřesnil. Poslanci během střelby okamžitě začali utíkat ven z budovy, popsali svědci. Incident podle agentur skončil velmi rychle, co se stalo s útočníky, ale již média neuvádějí.

"Útočníci napadli budovu Všeobecného národního kongresu. Nevíme, jaký byl důvod útoku. Přerušili jsme práci a hlasování bylo odloženo na příští týden," řekl agentuře AFP jeden z poslanců Tahár Mukní. Podle místních médií se prý volba uskuteční již v neděli 4. května.

Závěrečné hlasování

Poslanci v době útoku zrovna zahájili finální hlasování o příštím premiérovi a vybírali již jen ze dvou jmen - mezi dvaačtyřicetiletým podnikatelem Ahmadem Mátíkem z Misuráty a Umarem Hásím, profesorem politologie z Benghází.

Předchozí premiér Abdalláh Sání rezignoval 13. dubna poté, co se spolu s rodinou stal obětí ozbrojeného útoku. Funkcí byl přitom pověřen jen pár dní předtím.

Sání nahradil Alího Zajdána, který byl svržen na začátku března. Poslanci mu tehdy dlouhodobě vyčítali neschopnost vypořádat se s rebely, kteří na východě země kontrolovali důležité ropné terminály. [celá zpráva]

Libye se potýká s násilím a nestabilitou od revolučního roku 2011. Milice, které se podílely na svržení režimu Muammara Kaddáfího, zůstávají i nadále ozbrojeny a kontrolují části státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám