Hlavní obsah

V Himálaji stále pátrají po slovenském dobrodruhovi

– Bratislava
Právo, ČTK, Ivan Vilček (Bratislava)

Tomáš Princzkel (28) ze slovenského města Želiezovce, který se pokouší objet na kole celý svět, před týdnem zmizel bez stopy z hotelu v Nepálu. Podle zprávy nepálské policie nechal svá zavazadla v chatě, kde bydlel, a odešel.

Foto: TV Markíza

Tomáš Princzkel

Článek

Muž byl v nadmořské výšce asi 4500 metrů, ale nebyl členem žádné expedice. V Nepálu byl už potřetí, tentokrát v rámci pokusu objet část zeměkoule na kole. Do Nepálu přijel před třemi týdny.

Naposled byl v turistické chatě v Dingboche v Nepálu v oblasti nejvyšší hory světa. Neplánoval žádný výstup, potvrdil jeho otec Petr Princzkel serveru Čas.sk. „Varoval jsem ho, aby nešel na Mount Everest, vždyť nebyl horolezec. Řekl mi, že nahoru nechce jít. Prý tam už dlouho nebude a půjde dál. No a pak se ztratil,“ uvedl otec.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Pátrání komplikuje stávka Šerpů

Slovenský ministr zahraničí Miroslav Lajčák v neděli požádal svého nepálského kolegu Mahendru Pandeje o pomoc při pátrací akci. Ve vrtulníku nasazeném do pátrání byl i syn slovenského honorárního konzula v Káthmándú.

Do pátrání se zapojili také polští horolezci, kteří se pod Mount Everestem s Tomášem seznámili. Pátrání komplikuje stávka místních Šerpů, kteří po smrti svých šestnácti kolegů v lavině odmítají horolezce provázet.

Na kole do světa

Rodiče viděli svého syna naposled v Nepálu. „Řekli jsme si, že pojedeme za ním. Udělali jsme si dvoutýdenní dovolenou a před měsícem jsme vyrazili do Nepálu. Lezli jsme po horách, ale ve velkých výškách jsme nebyli. Říkali jsme mu, aby se vrátil, ale on chtěl jet ještě dál.“

Princzkel vyrazil před rokem na kole do světa. Podle jeho otce byl na cestu dobře připravený. „Není pravda, že mu na cestu chyběly peníze nebo že by něco zanedbal v přípravě. Něco se tam muselo stát,“ cituje server otce. V jeho zamčeném pokoji zůstaly cestovní pas, kreditka, 500 eur a pečlivě zabalené věci.

Otec ještě popsal, jak vznikl plán na cestu: „Řekl nám, že dal v práci výpověď, protože chce vidět svět. Na cestu šetřil tři roky. Chtěl jet do Nepálu, do Mongolska, do Číny a pak se chtěl transsibiřským expresem vrátit domů.“ Do té doby pracoval ve společnosti zaměřené na informační technologie ve Štýrském Hradci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám