Hlavní obsah

Pátrání po zmizelém boeingu vstupuje do nové fáze, přidají se soukromé firmy

Canberra
Aktualizováno

Pátrání po zmizelém Boeingu 777 společnosti Malaysia Airlines vstupuje do nové fáze, kdy se bude prohledávat dno Indického oceánu v rozsáhlejší oblasti, uvedl australský premiér Tony Abbott v pondělí. Zúčastní se ho i soukromé společnosti a mohlo by stát až 60 miliónů dolarů, napsala CNN.

Foto: Reuters

Pilot novozélandského Lockheedu P-3C Orion Timothy McAlevey při pátracím letu v rámci hledání černých skříněk zmizelého boeingu.

Článek

„Nyní je to 52 dnů od chvíle, kdy zmizel let Malaysia Airlines MH370. Jsem tu proto, abych vás informoval, že pátrání vstoupí do nové fáze,” uvedl australský premiér. Podle něj se do pátrání zapojí soukromé společnosti s dalšími dálkově řízenými ponorkami vybavenými sonarem. Proto bude Austrálie požadovat příspěvky, aby se zaplatila odhadovaná částka 60 miliónů dolarů, na kterou hledání přijde.

„Lituji, že musím říci, že navzdory našemu úsilí ve vzduchu, na hladině i pod ní jsme nenašli žádné trosky,“ řekl Abbott. Podle něj nová fáze pátrání proto bude zahrnovat mnohem rozsáhlejší oblast dna. Tam se pátrání soustředí, neboť je podle něj vysoce nepravděpodobné, že by se ještě nějaké trosky našly na hladině. Podle něj už se většina trosek potopila.

Foto: Daniel Munoz , Reuters

Tony Abbott

„Chci, aby rodiny (pozůstalých) věděly, chci, aby svět věděl, že Austrálie se nevyhýbá své odpovědnosti,“ dodal Abbott, podle něhož se Austrálie bude dál na pátrání podílet.

Ponorka Bluefin-21 ukončuje prohledávání původně vytipované oblasti, o které se předpokládalo, že právě tam by měly trosky s největší pravděpodobností být. Nic se tam nenašlo a už několik dní se čekalo na rozhodnutí, jakým způsobem bude pátrání pokračovat.

Zvažovalo se jak rozšíření vytyčené oblasti, tak i posun na sever a prohledání jiné oblasti, kde také byly zachyceny signály, jež mohly pocházet z majáku černé skříňky. [celá zpráva]

Abbott uvedl, že je stále přesvědčen, že signály zachycené podmořským detektorem v dubnu skutečně pocházely z černých skříněk.

Tento týden by podle malajsijského prezidenta měla být zveřejněna předběžná zpráva o zmizení stroje, který 8. března letěl z Kuala Lumpuru do Pekingu s 238 lidmi na palubě.

Reklama

Výběr článků

Načítám