Hlavní obsah

Po vražedném útoku na personál omezují Lékaři působení ve Středoafrické republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bangui
Aktualizováno

Mluvčí mezinárodní organizace Lékaři bez hranic (MSF) potvrdil, že mezi mrtvými při sobotním útoku ve městě Nana-Boguila na severu Středoafrické republiky u hranic s Čadem jsou tři jejich místní pracovníci. Útok si vyžádal nejméně 22 obětí. Lékaři bez hranic se kvůli útoku stáhli z nemocnice.

Foto: Juan Carlos Tomasi/MSF

Lékaři bez hranic na cestě do nemocnice v Bangui.

Článek

Čtyři lidé podle svědků zahynuli ihned poté, co rebelové z muslimského hnutí Séléka vtrhli do města. Nejvíce obětí si ale vyžádal útok na kliniku, kterou organizace Lékaři bez hranic provozuje a kde se v té době konala schůzka místních představitelů vedení.

Zatímco část útočníků vyrabovala kancelář a střílela do vzduchu, další vtrhli na schůzi a začali do jejích účastníků střílet.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Jsme naprosto šokováni a nešťastní z brutálního násilí uplatněného proti našemu personálu a místní komunitě,” řekl šéf mise Lékařů bez hranic ve Středoafrické republice Stefano Argenziano. „Tato hrozná událost nás donutila stáhnout naše klíčové pracovníky a ukončit působení v Boguile. Přestože zůstáváme oddáni poskytování humanitární pomoci, musíme také myslet na bezpečnost personálu.”

Násilí se nedaří zvládnout

Lékaři bez hranic podle něj také prověří, zda je možné pracovat dále i v jiných oblastech Středoafrické republiky.

Krvavé střety mezi muslimy a křesťany si dosud ve Středoafrické republice vyžádaly stovky obětí. OSN odhaduje, že kvůli násilnostem muselo své domovy opustit přes 650 000 lidí, asi 300 000 jich uprchlo do sousedních zemí.

Lékaři bez hranic jsou v zemi velmi aktivní a provozovali v rozvrácené zemi několik nemocnic. Upozorňovali, že se násilí provázející občanskou válku nedaří zvládnout. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám