Hlavní obsah

Vzácné zatmění Slunce uvidí lidé v odlehlých koutech světa, Češi si musí počkat ještě rok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prstencové zatmění Slunce budou moci v úterý pozorovat obyvatelé nejodlehlejších koutů Země. Překrytí slunečního disku Měsícem bude pozorovatelné z malé části Antarktidy. Částečné zatmění mohou sledovat lidé v Austrálii, zejména z ostrova Tasmánie. Většina obyvatel světa však bude o tuto nebeskou podívanou ochuzena.

Foto: Profimedia.cz

Zatmění Slunce. Ilustrační foto

Článek

Nynější zatmění Slunce bude spadat do kategorie prstencových. Úplné nebude proto, že Měsíc se bude nacházet blízko své největší možné vzdálenosti od Země, a tudíž bude z pozemské perspektivy příliš malý na to, aby zakryl celý sluneční kotouč.

Výsledkem je pak efekt vyhlížející jako ohnivý kruh, který se vytvoří kolem siluety Měsíce. Toto prstencové zatmění však bude příští týden vidět jen z malé části Antarktidy.

Vzácné zatmění

Toto zatmění je velmi vzácné právě proto, že střed stínu Měsíce o Zemi sotva zavadí a projde pouze Antarktidou. Ze zhruba 4000 prstencových zatmění v uplynulých 5000 letech bylo takových pouze 1,7 procenta, uvedl server weather.com.

Alespoň částečné zatmění bude nejlépe pozorovatelné z Tasmánie. V hlavním městě ostrova Hobartu začne Měsíc překrývat Slunce v 15:51 místního času (07:51 SELČ) a maxima zatmění dosáhne v 17:00 (09:00 SELČ), přičemž Slunce v těchto končinách zapadne už v 17:17.

Dál na severu Austrálie budou lidé pozorovat menší zatmění. V Sydney dosáhne maxima 52 procent pokrytí slunečního disku, a to v 17:15 místního času. Jenže o dvě minuty později Slunce zapadne.

Musíme čekat

Češi budou moci sledovat zatmění Měsíce i Slunce až v roce 2015. Prvním z nich bude částečné zatmění Slunce v pátek 20. března 2015. Na území Česka dosáhne zatmění asi 73 procent zakrytí v jednotkách slunečního průměru. V období  2011 až 2026 bude tím nejvýraznějším, jaké v ČR nastane.

O půl roku později se po dlouhé době dočkáme prvního úplného zatmění Měsíce viditelného od nás v takřka celém průběhu (Měsíc zapadá v době očima již nepozorovatelné závěrečné fáze polostínového zatmění). K úkazu dojde na státní svátek 28. září 2015 v časných ranních hodinách.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám