Hlavní obsah

Američan se choval nepatřičně, KLDR ho zatkla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang/Soul
Aktualizováno

Severní Korea zadržela 24letého amerického muže. V den návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy v Jižní Koreji to v pátek oznámila severokorejská agentura KCNA. Podle BBC jde o turistu, který byl zadržen kvůli „nepatřičnému” chování.

Foto: Profimedia.cz

Sochy severokorejských vůdců Kim Čong-una a jeho otce Kim Čong-ila v Pchjongjangu. Ilustrační snímek

Článek

Incident se stal 10. dubna a muž, jehož KCNA identifikovala jako Millera Matthewa Todda, byl zatčen hned po příjezdu do KLDR, při vyřizování vstupních formalit.

Podle zprávy severokorejské agentury měl muž platné turistické vízum, ale roztrhal je s křikem, že přijel do KLDR hledat útočiště. Proč zprávu o tomto incidentu zadržela čtrnáct dní, KCNA nijak nevysvětlila. Jeden z uživatelů Twitteru napsal, že Američan přijel do KLDR požádat o azyl a doprovodil to slovy: "Přeji dobrou zábavu."

KLDR zadržuje v současnosti ještě jiného Američana. Je to misionář Kenneth Bae, který si odpykává 15 let nucených prací, k nimž ho Severokorejci za údajnou podvratnou protistátní činnost odsoudili loni. [celá zpráva]

Zatčen byl v listopadu 2012, kdy jako představitel cestovní kanceláře navštívil s několika turisty přístavní město Rason na severovýchodě KLDR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám