Hlavní obsah

Proč je Kim Čong-un neustále obklopen lidmi, kteří dělají zápisky do notýsků?

• Aktualizováno

Na mnoha fotografiích severokorejského vůdce Kim Čong-una, které zveřejňuje tamní agentura KCNA, lze postřehnout zajímavou drobnost. Kim je neustále obklopen vysokými úředními i vojenskými kádry, kteří si poctivě zapisují poznámky do papírových bločků. Všímá si toho britská BBC.

BEZ KOMENTÁŘE: V okolí Kim Čong-una se neustále pohybují lidé se zápisníky

 
Článek

Mladý Kim jde v pěstování kultu své osobnosti ve stopách svého otce Kim Čong-ila. Jeho série propagandistických fotografií z návštěv průmyslových podniků, nemocnic, škol nebo kulturních či sportovních zařízení se na Západě dočkala zesměšňujícího souhrnného označení Kim looking at things (Kim se dívá na něco).

Foto: Profimedia.cz

Není oboru, v němž by se severokorejský vůdce neorientoval.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Také jeho syn a nástupce funguje jako vrchní inspektor práce a úspěchů KLDR. Ať už zavítá k ženskému vojenskému praporu během dělostřeleckého cvičení, mezi rybáře, nebo do areálu zrenovovaného dětského tábora, nešetří dobrými radami. S poučováním neváhá ani u bojového pilota.

Mocný vládce, dobrotivý rádce

A kolem něj se vždy srotí hlouček lidí, kteří si horlivě zapisují každé vůdcovo posvátné slovo. Kdo jsou ti lidé? Jak vysvětluje profesor James Grayson, koreanista z univerzity v Sheffieldu, nejsou to novináři, nýbrž vysocí důstojníci, členové strany nebo představitelé vlády. Kimovy mikropřednášky při každé příležitosti jsou demonstrací vůdcovy moci, vědomostí, moudrosti a také zájmu. Podle Graysona Kim poskytuje „poradenství na místě“.

Foto: Profimedia.cz

Kim Čong-un udílí zasvěcené rady vedoucím představitelům továrny.

„Je to součást jeho image velkého státníka, který dobrotivě nabízí ponaučení,“ míní Grayson.

Foto: Profimedia.cz

Jaké má vůdce KLDR Kim Čong-un poznatky k plaveckým bazénům? Pište si!

Jaká konkrétní ponaučení to jsou? Už jeho děd, vůdce Kim Ir-sen, udílel praktické rady na potkání. Agentura KCNA například zaznamenala jeho návštěvu rybářského podniku v roce 1976 touto zprávou: „Při pohledu na nákladní vůz prezident prohlásil, že korba je příliš malá ve srovnání s výkonem vozu. Podle něj by se problém přepravy vyřešil zvýšením kapacity korby. Následně byla kapacita nákladového prostoru zvýšena z 800 kilogramů na dvě tuny. Ve výsledku bylo dvacet nákladních vozů schopných převézt stejné množství nákladu, pro jaké bylo dříve potřeba 50 vozů.“

Foto: Profimedia.cz

Nevíte, jaký druh trávníku se nejlépe hodí pro fotbalové hřiště? Zeptejte se Kim Čong-una.

Přestože v Severní Koreji už byly s velkou slávou uvedeny elektronické tablety, převládajícím záznamovým médiem zůstávají papírové zápisníčky. „Tyhle snímky se v KLDR vysílají v televizi a uveřejňují ve státních médiích, takže lidé, kteří se na nich objevují, chtějí být viděni, jak si zaznamenávají každé Kim Čong-unovo slovo,“ vysvětluje profesor Grayson.

Zároveň to má posilovat obecnou představu o svrchovaném vůdci země, který oplývá rozsáhlými znalostmi, byť je to objektivně směšné, protože prostě nemůže být expertem na všechna odvětví.

Foto: Profimedia.cz

Vládce KLDR je vždy usměvavý a nekonečně moudrý.

„Aparátčíkům záleží na tom, aby je bylo vidět, jak visí na všem, co řekne,“ říká Grayson.

Nepsat nic, co by se mohlo vymstít!

Sinolog Steve Tsang z univerzity v Nottinghamu připomíná, že zapisovači zaznamenávají Kimovy poznatky s maximální pečlivostí: „Nezapsali by nic, co by bylo politicky nevhodné nebo co by se jim později mohlo vymstít.“

Foto: Profimedia.cz

Poznámkový blok patří k základní výzbroji vysokého důstojníka armády KLDR.

Zápisky nicméně podle něj obvykle nejsou zveřejňovány. „Když se něco dostane ven, stane se tak prostřednictvím státní propagandy. A je pak lhostejné, zda to bylo na místě skutečně vyřčeno, nebo ne. Nikdo to nezpochybní. Pokud si něco v té továrně zapíšete a pak vyjde rada, která se ne úplně shoduje s tím, co máte v notýsku, co s tím asi tak můžete dělat?“ popisuje Tsang uzavřený informační kruh v izolované diktatuře.

Foto: Profimedia.cz

Aparátčíci hltají každé vůdcovo slovo, aby neupadli v nemilost.

Reklama

Výběr článků

Načítám