Hlavní obsah

USA podpoří Japonsko vojensky i při střetu s Čínou o sporné ostrůvky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Před pátečním odletem americké prezidenta Baracka Obamy z Tokia na návštěvu Jižní Koreje vydaly USA a Japonsko prohlášení, ve kterém se shodly, že vzájemná obranná dohoda se týká i případného střetu s Čínou o sporné souostroví Senkaku ve Východočínském moři. Tokio s Washingtonem se zároveň zavázaly pokračovat v práci na uzavření obchodní dohody.

Foto: Kjódo , Reuters

Dvě čínské hlídkové lodě u ostrovů Senkaku, blíž japonské kameře je Chaj-ťien 51.

Článek

„Pro Japonsko a Spojené státy to bylo historické prohlášení,” řekl japonský premiér ŠinzóAbe novinářům krátce poté, co Obama završil svou první státní návštěvu Japonska.

Zmíněné prohlášení uvádí, že obě země odmítají prosazování územních nároků nátlakem a že vzájemná bezpečnostní dohoda se týká i sporných ostrovů,  na které Peking vznesl nárok, aniž by ho dokázal podložit.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Ostrůvky Senkaku jsou jedním z území, na které si Čína činí nároky a které patří sousedním zemím.Spory má s Vietnamem, Filipínami i Brunejským sultanátem.  Loni dokonce rozšířila svůj vzdušný prostor nad Senkaku a vysílá tam  neustále své hlídkové lodě.

Již ve čtvrtek Obama v Tokiu ujistil Japonce, že USA jsou připraveny k jeho obraně, a to i v případném střetu s Čínou kvůli zmíněnému souostroví. [celá zpráva]

Jeho prohlášení vyvolalo okamžitou reakci Pekingu, který zopakoval, že zmíněná skupina ostrůvků patří Číně.

Reklama

Výběr článků

Načítám