Hlavní obsah

Obama varoval Severní Koreu před další jadernou zkouškou

– Soul

Americký prezident Barack Obama, který v pátek zahajuje návštěvu Korejské republiky, varoval KLDR před dalším jaderným testem. V rozhovoru pro jihokorejský list Čungang ilbo prohlásil, že pokud se k němu Pchjongjang odhodlá, bude čelit tvrdé mezinárodní odpovědi.

Foto: Jason Reed, Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

„Pokud se KLDR chystá učinit tu chybu a provést další jaderný test, měla by očekávat tvrdou odpověď mezinárodního společenství,” řekl Obama v rozhovoru s Čungang ilbo.

Spojené státy a Jižní Korea v uplynulých dnech zaznamenaly zvýšenou aktivitu na severokorejské jaderné střelnici, což by mohlo nasvědčovat tomu, že se Pchjongjang chystá ke čtvrtému jadernému testu.

KLDR zatím provedla tři jaderné zkoušky: v říjnu 2006, v květnu 2009 a naposledy v únoru 2013. Stalo se tak přes zákaz OSN a zostření mezinárodních sankcí po každém testu. Čtvrtým testem Severní Korea pohrozila na konci března.

Tento týden jihokorejské ministerstvo obrany uvedlo, že na severokorejské jaderné střelnici zjistilo zvýšenou aktivitu. Podle něj jde buď o přípravu jaderného testu, nebo bude Pchjongjang předstírat, že je provedl. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám