Hlavní obsah

Krejčíře v JAR obvinili z podílu na další vraždě

Johannesburg
Aktualizováno

Z účasti na další vraždě byl v úterý jihoafrickým soudem dodatečně obviněn Radovan Krejčíř. Uprchlý český podnikatel nově čelí obvinění, že se spolu s dalšími třemi lidmi podílel na likvidaci Zimbabwana Phumlaniho Mcubea, který pro něj pracoval jako vymahač dluhů.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

Podle webu eyewitnessnews jde o překvapivý zvrat, protože Krejčíř je stíhán kvůli pokusu zabít dva vyšetřovatele, plukovníka policie Nkosanu Ximbu z národní kriminální služby a soukromého vyšetřovatele Paula O´Sullivana.

Krejčíř stanul před soudem spolu s šesti dalšími obžalovanými. Tří z nich se týká i nová obžaloba z vraždy zimbabwského vymahače dluhů. Prostřílené tělo 37letého Mcubeho bylo objeveno loni v červenci v Heidelburgu.

V soudní síni byla přítomna také Krejčířova manželka Kateřina se synem Denisem a také Mcubeho příbuzní.

Soud v Johannesburgu odročil líčení na 13. června.

Jihoafrická justice dosud vinila českého podnikatele z pokusu o vraždu a z únosu. Krejčíř čtyřikrát žádal o propuštění na kauci, soud však žádost vždy odmítl, naposledy 15. dubna. [celá zpráva]

Krejčíř obvinění popírá

V Česku pravomocně odsouzený Krejčíř byl v JAR zatčen loni v listopadu.

Vyšetřovatelé tvrdí, že se spolupachateli loni v červnu unesl a mučil bratra údajného Krejčířova drogového kurýra, který měl do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 miliónů randů (48 miliónů Kč). Kurýr i s drogami ale zmizel a podnikatel ho prý chtěl přes bratra vypátrat. Krejčíř všechna obvinění popírá.

Jihoafrická policie řeší kromě tohoto Krejčířova případu i několik vražd, které by mohly s osobou uprchlého českého podnikatele souviset. Jednou z nich je zabití Krejčířova pobočníka, Jihoafričana libanonského původu Sama Issy, který zemřel loni v říjnu.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice, kde ho média spojují s řadou zločinů, Krejčíř požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení v JAR totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován.

Klíčová postava podsvětí

V Česku byl pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik a další kauzy ještě neskončily. V Jihoafrické republice je Krejčíř známou osobou a média ho spojují nejméně s desítkou vražd a dalších trestných činů. Podle reportérů byl jednou z klíčových postav johannesburského podsvětí, za žádný trestný čin zde ale zatím nebyl odsouzen.

Reklama

Výběr článků

Načítám