Hlavní obsah

Byla to vražda, komentovala postup posádky trajektu jihokorejská prezidentka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soul
Aktualizováno

Byla to vražda. Tak komentovala postup posádky potopeného trajektu jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje. Po pátečním zatčení kapitána skončili za mřížemi další tři členové posádky. Jsou obvinění ze selhání při ochraně cestujících.

Foto: Issei Kato, Reuters

Příbuzní obětí se stále modlí za zázrak.

Článek

Dosud bylo v trajektu nalezeno 64 mrtvých a 240 lidí - většinou středoškolských studentů - se stále pohřešuje.

„Činy kapitána a některých členů posádky jsou naprosto nepochopitelné, nepřijatelné a srovnatelné s vraždou," prohlásila prezidentka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jihokorejští záchranáři přivážejí na pobřeží další těla obětí z trajektuVideo: Reuters

Trajekt Sewol ztroskotal ve středu ráno místního času nedaleko pobřeží Korejského poloostrova, a to během třináctihodinové plavby na ostrov Čedžu. Na palubě v té době bylo 476 lidí.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Stále není jasné, co přesně lodní neštěstí způsobilo.

V neděli byla zveřejněna další část komunikace mezi posádkou a řídícím střediskem na pevnině. Podle agentury AP se jeden z členů posádky půl hodiny poté, co se plavidlo začalo naklánět, třikrát opakovaně dotazoval střediska pro námořní dopravu, jestli budou cestující neprodleně zachráněni, pokud opustí ohrožený trajekt. Pracovník střediska na druhé straně naléhal, aby lidem na lodi bylo umožněno uniknout. [celá zpráva]

Mnoho cestujících poslechlo původní instrukci kapitána, aby zůstali v podpalubí, a zřejmě tam kvůli tomu zůstali uvězněni.

Reklama

Související články

Policie zatkla kapitána potopeného trajektu

Jihokorejská policie zatkla kapitána trajektu Sewol, který se ve středu potopil u ostrova Čedžu. Zadrženi byli i další dva členové posádky. Uvedla to v pátek...

Výběr článků

Načítám