Hlavní obsah

Z potopeného trajektu vytáhli první tři těla

• Aktualizováno

Záchranáři v sobotu vyprostili první tři těla z útrob potopeného jihokorejského trajektu. Počet potvrzených obětí stoupl na 36, ale další téměř tři stovky lidí se stále pohřešují. Uvedla to agentura AP s odvoláním na představitele jihokorejské pobřežní stráže.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Záchranáři přenášejí nalezená těla vyzvednutá z potopené lodi.

Článek

"Potápěči rozbili okno jedné z kabin cestujících a vytáhli ven tři těla," sdělil činitel. Upřesnil, že všechna měla na sobě záchranné vesty a dodal, že dva mrtví jsou muži a u třetí oběti pohlaví ještě nebylo potvrzeno. Jde o trojici, kterou potápěči již dříve zahlédli, ale nebyli schopni ji hned vyprostit.

Kapitán trajektu promluvil o okolnostech evakuace, kterou podle médií nařídil příliš pozdě. Před televizními kamerami řekl, že s rozkazem k opuštění plavidla váhal kvůli tomu, že oceán byl v místě nehody velmi studený a on se bál, že pasažéry na volném moři strhnou silné proudy. [celá zpráva]

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Nákres lodi sloužící potápěčům při průzkumu

Prokuratura rovněž oznámila, že třetí palubní důstojnice, která trajekt řídila v době nehody, byla na dané trase nováčkem a plavidlo v těchto vodách nikdy předtím neřídila.

Podle vyšetřovatelů se 25letá žena dostala ke kormidlu kvůli zpoždění linky způsobenému mlhou, a to v oblasti, která je poměrně nebezpečná vzhledem k množství malých ostrůvků a silným proudům.

Vyzvednutí lodi může zabrat týdny

Stovky záchranářů už několikátý den v nepříznivém počasí neúspěšně pátrají po dalších cestujících, ale naděje, že by mohli ve vraku či na moři tak dlouho přežít, je mizivá.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Loď jihokorejské pobřežní stráže na místě neštěstí

Příbuzní téměř tří stovek pohřešovaných, z nichž velkou část tvoří studenti střední školy z předměstí Soulu, už ztrácejí trpělivost a požadují, aby záchranáři jednali rychleji a dostali vrak lodi na hladinu, napsala agentura Reuters. Server BBC však citoval jednoho z vedoucích záchranné mise, podle nějž vyzvednutí lodi může trvat "jeden nebo dva měsíce".

Vyšetřování příčin katastrofy se nyní soustřeďuje na chování posádky, včetně možného pozdního povelu k evakuaci, na špatně zabezpečený nákladní prostor a taky na případnou chybnou konstrukci plavidla. Loď však prošla všemi bezpečnostními prohlídkami a splňovala také podmínky pro pojištění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám