Hlavní obsah

Voda byla studená a proudy silné, vysvětlil kapitán, proč otálel s evakuací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kapitán potopeného trajektu I Čun-sok v sobotu vysvětlil, proč otálel s nařízením evakuace potápějící se lodi. Moře prý bylo v těch místech velmi studené a proudy silné. Obával se, že cestující odnesou a oni se utopí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kapitán trajektu a příbuzní pohřešovanýchVideo: Reuters

 
Článek

V době nehody prý byl ve své ložnici. "Vydal jsem instrukce ohledně trasy, poté jsem krátce odešel do ložnice a pak to začalo," řekl v jihokorejské televizi kapitán. Během vystoupení se opět omluvil pozůstalým i veřejnosti.

Foto: Yonhap, Reuters

I Čun-Sok se snažil vysvětlit, proč nenařídil evakuaci, i jkdyž ho k tomu dispečink vyzval.

Obviněn byl ze zanedbání povinnosti ve službě a porušení námořních zákonů.

Potápěčům se mezitím podařilo dostat i ke kabinám, kde se nacházejí těla pohřešovaných. Okénkem zahlédli tři z nich, dovnitř se ale právě kvůli silným proudům nemohli dostat.

Vyšetřovatelé spekulují, že možnou příčinou havárie jsou právě proudy v kombinaci s třetím důstojníkem, který stál v tu chvíli za kormidlem. Pětadvacetiletý důstojník nebyl příliš zkušený a manévrování v proudech mezi ostrůvky a skalisky nezvládl.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Záchranáři u potopeného trajektu

Trajekt Sewol ztroskotal ve středu ráno místního času nedaleko pobřeží Korejského poloostrova, a to během třináctihodinové plavby na ostrov Čedžu. Oficiálních obětí je 28. Většinu cestujících tvořili studenti střední školy, kteří jeli na výlet na ostrov Čedžu.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám