Hlavní obsah

Pátrání po černých skříňkách v neprobádaných hloubkách je pro ponorku nebezpečné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth

Pro dálkově řízenou ponorku Bluefin-21 je pátrání po černých skříňkách zmizelého Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines extrémně nebezpečné, upozornila agentura Reuters. Ponorka se už dvakrát automaticky vynořila, protože překročila nejvyšší možnou hloubku ponoru. Navíc se pohybuje v neprobádaných oblastech Indického oceánu.

Foto: Reuters

Dálkově ovládaná miniponorka na Bluefin 21 na palubě australské lodi HMAS Ocean Shield

Článek

Dálkově ovládaná americká miniponorka je nyní hlavním prostředkem, který může objevit černé skříňky. Signály z nich už nebyly zaznamenány více než týden, takže se přistoupilo k nasazení ponorky vybavené sonarem, který mapuje dno. Její pohyb je však třikrát pomalejší, navíc se už dvakrát automaticky vynořila. [celá zpráva]

V pátek při své páté misi dosáhla rekordní hloubky 4695 metrů. „Je to poprvé, kdy Bluesfin-21 sestoupil do takové hloubky,“ uvedl mluvčí U. S. Navy Daniel S. Marciniak pro agenturu Reuters. „Ponor do takovéto hloubky s sebou nese riziko pro vybavení, a proto je monitorován U. S. Navy a vlastníkem ponorky Phoenix International,“ dodal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Miniponorka Bluefin pátrá po zmizelém boeinguVideo: US Navy Video, Reuters

Úřady už uvedly, že pátrání ponorky může trvat ve vymezené oblasti dva měsíce. Zatím ponorka nic nenašla.

Pátrání na hladině oceánu bude ukončeno během tří dnů, uvedl bývalý velitel australského letectva, Angus Houston, který je koordinuje. V pátek ale jedenáct letadel a dvanáct lodí prohledávalo oblast o rozloze 52 000 čtverečných kilometrů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám