Hlavní obsah

Záchranáři chtějí vhánět kyslík do potopeného trajektu. Nad hladinou už je jen část trupu

Aktualizováno

Jihokorejští záchranáři zvažují možnost, že by do trajektu ztroskotaného ve středu ráno u pobřeží Korejského poloostrova vháněli vzduch. Uvedl to deník Korea Herald, podle něhož by to mohlo pomoci případným přeživším uvězněným uvnitř lodi. Z té už nad hladinou zůstává jen část trupu. Místí úřady dosud potvrdily devět mrtvých. Přes 280 dalších se stále pohřešuje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Trajekt se převrátil a téměř celý potopil Video: Reuters

 
Článek

Pátrání záchranných týmů ve čtvrtek komplikuje špatné počasí. Účastní se ho už 171 lodí a 29 letadel a vrtulníků. Přestože pátrání pokračovalo celou noc, nepřineslo žádné výrazné výsledky. Počet mrtvých podle úřadů vystoupal na devět. 179 pasažérů se podařilo zachránit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z potopeného trajektu zachránili šestiletou dívkuVideo: Reuters

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Záchranáři zvažují vhánění kyslíku do převrácené lodi, aby zajistili vzduch pro ty, kteří mohou být uvěznění uvnitř,“ uvedl server deníku Korea Herald. Záchranáři doufají, že by někteří z cestujících mohli přežít ve vzduchových kapsách v trupu.

Foto: ČTK/AP

Úřady potvrdily, že bylo zachráněno 179 lidí. Většina z cestujících na trajektu byli studenti ze stejné střední školy.

Mezi devíti mrtvými jsou tři studenti a dva učitelé. Počet obětí ale může prudce vzrůst, protože od převrácení trajektu uplynula dlouhá doba a pohřešovaní by museli přežít v chladné vodě či uvnitř lodi více než celý den. Na trajektu bylo přes 470 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Příbuzní cestujících z potopeného trajektu si najali loď a vypluli k místu neštěstíVideo: Reuters

Jihokorejské stanice znovu a znovu opakují dramatické záběry na trajekt, který se silně naklonil, než se převrhl a potopil, až na malou část trupu vyčnívající z vody. Stále není jasné, co nehodu způsobilo.

Foto: Yonhap, Reuters

Záchranáři se snaží dostat do trupu lodi, v ní by mohli pasažéři přežít ve vzduchových kapsách.

Drama umocňuje skutečnost, že na palubě byli hlavně středoškoláci na školním výletě na populární ostrov Čedžu, vzdálený asi 100 kilometrů od Korejského poloostrova.

Rodiče studentů kritizují úřady i záchranáře

Záchranné práce sledují z nábřeží rodiče pohřešovaných studentů. Matka jedné z nezvěstných studentek agentuře Reuters řekla, že ráno viděla u břehu tělo učitele své dcery. "Kdybych se mohla naučit sama potápět, skočila bych do vody a pokusila se najít mou dceru," řekla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři prohledávají vrak potopené lodiVideo: Reuters

Frustraci prohlubuje nedostatek informací. Někteří rodiče si o středeční noci pronajali vlastní člun s potápěčem. Obviňují vládu a záchranáře, že se dost nesnaží. "Jsem krajně rozhořčen. Média tvrdí, že záchranná operace stále pokračuje. Je to všechno lež," prohlásil jeden z otců.

Foto: Kim Hong-ji, Reuters

Rodiče studentů z trajektu obviňují vládu a záchranáře, že se dost nesnaží.

Loď ztroskotala asi tři hodiny před připlutím do přístavu. Jeden ze zachráněných cestujících řekl televizi YTN, že po snídani ucítil, jak se loď naklonila a pak náraz. Byl si docela jistý, že hodně lidí zůstalo uvězněno uvnitř lodi kvůli okénkům, které bylo těžké rozbít. "Kdyby lidi naskákali do vody, mohli se zachránit," odhadl. Ale voda měla pouze 12 stupňů, v nichž se podle záchranářů organismus podchladí po 90 minutách.

Loď byla příliš nakloněná

Člen posádky, který se zachránil s tuctem dalších lodníků, včetně kapitána, AP řekl, že snahy o záchranu cestujících znemožňoval značný náklon plavidla: "Nemohli jsme udělat ani krok. Spád byl příliš veliký."

Jeden z náčelníků záchranářů dříve v televizním rozhovoru podle serveru BBC News připustil, že je málo pravděpodobné, aby lidé, kteří zůstali uvnitř lodi, přežili.

"Nemůžeme se vzdát. Musíme udělat vše, co je v našich silách, abychom zachránili alespoň jediného pasažéra," prohlásila jihokorejská prezidentka Pak Kun-hje na tiskové konferenci v Soulu.

Poslední velké neštěstí s lodním trajektem se v Jižní Koreji přihodilo v roce 1993, kdy o život přišlo 292 lidí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám