Hlavní obsah

Islamisté v Nigérii unesli 200 děvčat

– Abuja

Nejméně 200 žákyň internátní školy na severovýchodě Nigérie unesli neznámí ozbrojenci, když před tím vypálili téměř stejný počet domů. Má se za to, že šlo o členy radikální islamistické organizace Boko Haram, která v týž den provedla krvavý pumový útok v hlavním městě Abuja.

Foto: Profimedia.cz

Nigerijský voják. Ilustrační foto

Článek

Únos se podle stanice BBC stal v pondělí v noci. Ozbrojenci nejprve přepadli několik domů ve městě Chibok, pak vrazili na internát. Jeho dívčí osazenstvo vzbudili a po vybrakování skladu potravin nejméně 200 z nich naložili na nákladní vozy a do autobusu a odvezli je pryč.

Policie únos nepotvrdila, přiznala však útok v Chiboku. Místní lidé hovoří o 170 vypálených domech.

Jeden ze svědků řekl agentuře AFP, že útočníci přemohli vojáky, kteří byli ke škole umístěni, aby před nadcházejícími ročními zkouškami posílili bezpečnost. Podle nigerijských médií byli při incidentu dva vojáci zabiti.

Skupině deseti až patnácti dívek se podařilo únoscům uprchnout. BBC to řekla jedna z nich. Příležitost k útěku se naskytla asi o tři vesnice dál, když se jeden z vozů porouchal. Dívky z něj vyskočily a uprchly do buše.

Má se za to, že útočila sekta Boko Haram usilující o ustavení islámského státu. Ta podle odhadů jen letos připravila o život víc než 1500 lidí. V pondělí její členové odpálili dvě bomby na zalidněném autobusovém nádraží v Abuji, přičemž podle nejnovější bilance přišlo o život 75 lidí, uvedla  agentura AP. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám