Hlavní obsah

První akce ponorky pátrající po ztraceném boeingu byla předčasně ukončena

Perth
Aktualizováno

Předčasně ukončena byla první operace robotické ponorky Bluefin-21, která pátrá po záhadně zmizelém malajsijském boeingu. Ocitla se na hranici maximální hloubky ponoru 4500 metrů, což vedlo k automatickému návratu na hladinu. V pátrání by měla podle BBC pokračovat ještě v úterý.

Foto: Reuters

Dálkově ovládaná miniponorka Bluefin-21 na palubě australské lodi HMAS Ocean Shield

Článek

„Po šesti hodinách mise dosáhl Bluefin-21 operačního omezení hloubky 4500 metrů a jeho zabudované bezpečnostní zařízení jej vrátilo na povrch,” uvedlo společné koordinační centrum pátrání ve svém prohlášení. Prohledávané místo má dno v hloubce 4500 metrů, ale místy na něm mohou být podle expertů prolákliny, které jsou hlubší.

Bluefin-21 při svém prvém ponoru nenašel stopy po letu MH370, který se s 239 lidmi na palubě ztratil 8. března cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu. Ukázala to analýza získaných dat.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Miniponorka Bluefin pátrá po zmizelém boeinguVideo: US Navy Video, Reuters

„Plánuje se opětovné nasazení Bluefinu-21 ještě dnes, pokud to počasí dovolí,” uvedlo středisko. Důvodem je právě zkrácení mise, které bylo podle Sky News pro pátrací týmy rozčarováním. Původně měla ponorka strávit pod vodou 20 hodin, přičemž samotný průzkum dna sonarem měl trvat 16 hodin, dvě hodiny byly určeny pro ponor a dvě hodiny měl trvat výstup na hladinu.

Dokáže odhalit trosky letadla

Žlutá ponorka ve tvaru torpéda, dlouhá necelých pět metrů má prověřit oblasti mořského dna v místech, odkud pocházejí předpokládané signály z černých skříněk.

Ponorka bez posádky dokáže vytvořit pomocí sonaru akustickou mapu oblasti a odhalit případné trosky letadla.

Foto: Reuters

Miniponorka Bluefin 21 na palubě lodi HMAS Ocean Shield

Ponorka ale byla vyvinuta pro práci v hloubkách do 3500 metrů, a proto je otázkou, zda nebude nutné nasadit jinou.

V úterý bude po zmizelém boeingu pátrat devět vojenských letadel, především Lockheedů Orion, dva civilní stroje a jedenáct lodí.

Reklama

Související témata:

Související články

Oblast pátrání po zmizelém boeingu se zužuje

Pátrání po Boeingu 777 Malaysia Airlines, který zmizel z radarů 8. března, se zužuje. Třináct lodí a čtrnáct letadel ve čtvrtek prohledává oblast o rozloze 57...

Výběr článků

Načítám