Hlavní obsah

Signály černých skříněk rychle slábnou, varovala Austrálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Pátrání po zmizelém boeingu společnosti Malaysia Airlines se vbrzku může zkomplikovat. Australský premiér Tony Abbott v sobotu podle BBC varoval, že signály černých skříněk rychle slábnou. Naposled se je podařilo zachytit v úterý. V sobotu po boeingu pátrá 14 lodí a 10 letadel.

Foto: Handout, Reuters

Pátrací australský Lockheed AP-3C Orion při nízkém letu u australské lodi HMAS Toowoomba před tím, než jí shodí zásoby.

Článek

„Nikdo by neměl podceňovat obtížnost úkolu, který stojí před námi,“ varoval Abbott. „Zkoušet zjistit polohu něčeho v hloubce 4500 metrů pod hladinou asi tisíc kilometrů od pevniny, je ohromný, ohromný úkol,“ dodal.

Foto: Jason Reed, ČTK/AP

Australský premiér Tony Abbott (šestý zprava) před australským pátracím letadlem Lockheed P-3C Orion na základně Pearce.

Podle premiéra ho ztěžuje, že slábne signál z majáků černých skříněk. Baterie mají živostnost stanovenou na 30 dní, a ta už vypršela, stroje s 239 lidmi na palubě zmizel 8. března. „Protože signál černé skříňky rychle slábne, snažíme se nyní ho co zachytit tak často, jak jen můžeme, abychom mohli zúžit prohledávanou oblast na tak malou, jak to jen lze,“ řekl předseda australské vlády. Zmínil, že poté se nasadí dálkově ovládaná ponorka Bluefin 21, která bude zkoumat dno sonarem, aby našla černé skříňky a případně i trosky. Nesdělil však, kdy to bude.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Posádka australského letadla pátrá po troskách zmizelého boeinguVideo: Reuters

Momentálně se podařilo zmenšit prohledávanou oblast na 1300 km čtverečných.

Foto: Reuters

Člen posádky novozélandského Lockheedu P-3C Orion při pátrání po troskách zmizelého Boeingu 777.

Komplikací je ale, že signály přicházely z hloubky 4200 až 4500 metrů, což je právě hranice maximálního ponoru Bluefinu. Je proto možné, že bude potřeba nasadit ponorku s hlubším ponorem.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Pilot zkoušel telefonovat

Podle malajsijského listu New Straits Times vyšetřovatelé zjistili, že jeden z pilotů se nedlouho předtím, než stroj zmizel z vojenského radaru, pokoušel komusi dovolat ze svého mobilního telefonu.

Foto: Reuters

Spojovací důstojník z čínského raketového torpédoborce DDG 171 pluje na člunku k australské lodi HMAS Success, aby zkoordinovali pátrání po zmizelém boeingu.

Pokus o spojení zachytil jeden z pozemních vysílačů u města Penang, v jehož blízkosti se stroj v té chvíli nacházel, to už bylo po prudké obrátce stroje nad Thajským zálivem po přeletu Malajského poloostrova. Hovor se však podle listu nepodařilo spojit, neboť letadlo zřejmě zmizelo z dosahu vysílače.

Reklama

Výběr článků

Načítám