Hlavní obsah

Vysoké čínské úředníky kosí vlna záhadných sebevražd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Série záhadných sebevražd čínských oficiálních činitelů z posledních tří týdnů, mezi nimiž jsou i vysoce postavení představitelé státní moci, vyvolala v Číně řadu spekulací. Není jasné, zda jde o následek protikorupční kampaně prezidenta Si Ťin-pchinga, která dostala stranické špičky pod tlak, či jde o pouhou náhodu.

Foto: Kim Kyung-hoon, Reuters

Čínská policie (ilustrační foto)

Článek

Čínské sdělovací prostředky ve čtvrtek podle listu The Washington Post informovaly, že byl ve své kanceláři nalezen oběšený 58letý náměstek ředitele státního petičního úřadu Sü Jie-an. Úřad, jehož oficiální název zní „pro dopisy a telefonáty”, má na starosti vyřizování peticí a stížností na místní úředníky. I když Sü nebyl veřejně spojený s žádným vyšetřováním korupce, jeho starší kolega byl propuštěn a v listopadu proti němu bylo zahájeno vyšetřování kvůli závažnému porušení stranické disciplíny.

Profesor Čínské akademie sociálních věd Jü Ťien-žung v té době sdělovacím prostředkům řekl, že tento úřad se stal jedním z nejzkorumpovanějších. Často zneužíval moc, aby získal úplatky od místních činitelů za to, že stěžovatele umlčí.

Oficiální činitel odpovědný za bezpečnost staveb ve městě Feng-chua na východě Číny Che Kao-po byl nalezen mrtvý ve středu a případ je vyšetřován jako sebevražda. Jeho smrt následovala pět dní poté, co se ve městě zřítil obytný dům. Místní sdělovací prostředky napsaly, že budova byla už několik měsíců předtím označená za nebezpečnou, ale nebyly přijaty žádné kroky k její opravě.

Další smrt v okolí Po Si-laje

Minulý pátek byl objeven oběšený v hotelovém pokoji v centrálním čínském městě Čchung-čching vysoký policejní důstojník Čou Jü. Šlo klíčového policistu bojujícího proti organizovanému zločinu ve městě v době, kdy ho vedl Po Si-laj, jenž skončil ve vězení za korupci a zneužití moci. Jeho ambicí přitom bylo stanout v čele země. [celá zpráva]

Čou Jü údajně trpěl depresemi kvůli zdravotním potížím spojeným s cukrovkou a cirhózou jater.[celá zpráva]

K Poově pádu přispěla vražda britského podnikatele, kterou tutlal jiný policista  Wang Li-jün. Ten se pokusil získat azyl v USA, ale nakonec byl odsouzen v Číně.

Umírali další vysocí představitelé

Za podezřelých okolností zemřel také vysoký činitel státní firmy Datang, jehož tělo bylo nalezeno 29. března. Muž údajně trpěl depresemi, ale firma popřela, že by šlo o sebevraždu.

Asi největší senzaci vyvolala smrt šestapadesátiletého Li Wu-fenga, který byl známý jako „hlavní internetový policista”. Jeho úkolem údajně bylo udržovat systém cenzury označovaný v parafrázi na anglický název Velké čínské zdi jako „Great Firewall of China”. Zabil se 24. března skokem z šestého poschodí svého úřadu poté, co byl podle místních sdělovacích prostředků v poslední době neustále „ve špatné náladě”.

Čínský úřad pro propagandu bleskově vydal nařízení, aby místní média o jeho „náhodné smrti” nepsala bez dovolení a aby ze svých internetových stránek smazala všechny „spekulativní a obviňující komentáře”. Stejně tak byla zpráva o smrti Sü Jie-ana ve čtvrtek během několika hodin vymazána z čínského zpravodajského serveru Cchaj-sin.

Někteří uživatelé internetu už si začínají dělat legraci z oficiálních vysvětlení vydávaných po podobných úmrtích. „Nové pravidlo pro oficiální činitele, kteří spáchali sebevraždu, zní: každý musí být v depresi a každý musí mít zdravotní problémy,” napsal jeden z nich na mikroblog Weibo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám