Hlavní obsah

OSN vyšle do Středoafrické republiky 12 tisíc vojáků a policistů

New York

Vyslání mírové mise do Středoafrické republiky, sužované krutostmi mezi křesťany a muslimy, schválila ve čtvrtek Rada bezpečnosti OSN. Nynější kontingent příslušníků sil Africké unie nahradí v polovině roku. Česká republika by podle náčelníka generálního štábu Petra Pavla mohla vyslat 250 vojáků.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Členové křesťanské milice hlídkují u vesnice Zawa ve Středoafrické republice.

Článek

Rada bezpečnosti počítá s nasazením 10 000 vojáků a 1 800 policistů. Síly OSN podpoří ještě dvoutisícový francouzský kontingent, o jehož vyslání už Paříž rozhodla separátně dříve. Ve Středoafrické republice v současnosti působí také tisíc příslušníků z EU.

RB podle agentury AP vyjádřila vážné obavy nad četnými porušeními lidských práv včetně vražd, mučení a znásilňování žen i dětí. Rezolucí vyzvala „všechny milice a ozbrojené skupiny k okamžitému složení zbraní, zastavení všech forem násilí a destabilizujících aktivit“. Ze svých řad mají také hned uvolnit všechny děti.

Pan Ki-mun požádal ČR o pomoc

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun při návštěvě Prahy koncem minulého týdne osobně požádal českou vládu o účast na mírové misi. Náklady by platila OSN. Náčelník generálního štábu Pavel uvedl, že by do Středoafrické republiky mohlo vyrazit 250 vojáků, kteří mají zkušenosti z mise v Mali. [celá zpráva]

Politici se k vyslání příslušníků staví opatrně. [celá zpráva]

Středoafrickou republikou zmítá chaos a násilnosti od převratu z loňského března, kdy povětšinou muslimští povstalci z hnutí Séléka převzali moc a zavedli vládu teroru. Proti nim se zformovaly křesťanské milice nazývané anti-balaka, jež na začátku prosince začaly útočit na jejich pozice. V lednu vláda povstalců s prezidentem Michelem Djotodiou padla a křesťané ještě víc přitvrdili a přiměli k útěku desetitisíce muslimů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám