Hlavní obsah

V Indii začaly volby, potrvají do května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Indii v pondělí začaly všeobecné volby, které se budou kvůli komplikované organizaci konat v několika etapách až do poloviny května. Podle předvolebních odhadů vyhrají pravděpodobně opoziční hinduističtí nacionalisté v čele s Naréndrou Módím. Ten v předvolební kampani sliboval především ekonomické oživení země.

Foto: Altaf Qadri, ČTK/AP

Úředník ve volební místnosti v Dibrugarhu v indickém státě Ásámu aplikuje nesmazatelný inkoust na ruku voličky na znamení, že už použila svůj hlas.

Článek

V pondělí se hlasovalo v části dvou malých, chudých států na severovýchodě země - Ásámu a Tripuře. V následujících pěti týdnech je plánováno dalších osm etap voleb, které by se měly postupně konat na náhorních plošinách Himálaje, v západoindických pouštních státech a na tropickém jihu, než budou 12. května zakončeny v hustě osídlených rovinách severní Indie. Výsledky mají být sečteny 16. května.

Ve volbách proti sobě stojí dva hlavní kandidáti na premiéra - na jedné straně Módí, syn majitele stánku s čajem ze západoindického státu Gudžarát, na druhé pak absolvent Harvardu a Cambridge Ráhul Gándhí, potomek mocné dynastie Néhrú-Gándhí, která dominovala indické politice po získání nezávislosti na Británii v roce 1947.

Po dvou obdobích koaliční vlády vedené Gándhího Indickým národním Kongresem (INK) se všeobecně předpokládá, že po letošních volbách bude mít nejpočetnější zastoupení v parlamentu Módího Indická lidová strana (BJP).

Přes 800 miliónů voličů

Módí je oceňován za to, jak v západním státě Gudžarát během svého jedenáctiletého vedení dokázal urychlit růst průmyslu. Současně je ale i velmi kontroverzním politikem, který sám sebe označuje za hinduistického nacionalistu. Kritici ho obviňují, že se nesnažil zastavit protimuslimské nepokoje, jež si v roce 2002 vyžádaly v Gudžarátu více než tisícovku mrtvých. Módí nicméně vinu popírá a nikdy nebyl obviněn z žádného zločinu.

Ve čtvrtek se indické volby přesunou do států Arunáčalpradéš, Manípur, Méghálaj, Mizórám a Nágsko. V největší demokratické zemi světa může hlasovat 814,5 miliónu oprávněných voličů. Jejich počet je o 100 miliónů vyšší než při posledních volbách v roce 2009.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám