Hlavní obsah

Zloději dobytka zabili v Nigérii na 80 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abuja

Nejméně 79 lidí zabili v sobotu na severu Nigérie členové kmene Fulani, kteří přepadli chovatele dobytka rokující o ochraně svých stád. S odvoláním na nedělní informaci místní vlády o tom informovala agentura AFP. Dosavadní bilance hovořila o 30 obětech na životech.

Foto: Stringer, Reuters

Lidé se sešli na pohřbu. (ilustrační foto)

Článek

„Guvernér a další představitelé dnes byli ve vesnici Yar Galadima, kde se zúčastnili pohřbu 79 lidí zabitých při útoku zlodějů dobytka,“ řekl AFP mluvčí guvernéra nigerijského státu Zamfara, kde se útok odehrál. Podle dřívějších informací policie k němu došlo během zasedání komunitních vůdců a představitelů sebeobranných milicí.

Účastníci jednání diskutovali o opatřeních, která přijmou proti zlodějům dobytka, když mezi ně vtrhli střílející útočníci.

V oblasti dlouhodobě zuří etnické a náboženské střety a spory o půdu. Stovky lidí byly loni zabity při srážkách mezi většinově muslimskými příslušníky kočovných chovatelů dobytka z kmene Fulani a většinou křesťanskými usedlými obyvateli rolnických osad ležících v regionu, kde se stýká většinově křesťanský jih a muslimský sever Nigérie.

V oblasti je aktivní islamistická skupina Boko Haram, která má na svědomí tisíce lidských životů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám