Hlavní obsah

Počkejte, uvidíte. Severní Korea hrozí novým druhem jaderného testu

– Reuters

Severní Korea je připravena k další jaderné zkoušce, navzdory kritice a sankcím ze strany mezinárodního společenství kvůli svým posledním testům balistických raket. Zástupce severokorejského velvyslance při OSN Ri Tong-il v pátek potvrdil odhodlání Pchjongjangu provést „nový druh nukleární zkoušky“. Napsala to agentura Reuters.

Foto: KCNA , Reuters

Severokorejský vládce Kim Čong-un

Článek

„Korejská lidově demokratická republika jasně uvedla, že provede nový druh jaderné zkoušky. Doporučuji vám ale počkat si, pak uvidíte, o co jde,“ pronesl severokorejský diplomat na páteční tiskové konferenci.

Jeho reakce následovala po novém odsouzení KLDR Radou bezpečnosti OSN. Severní Korea v posledních týdnech vystřelila množství raket krátkého doletu, ale také dvě střely středního doletu. Byl to první takový test raket po čtyřech letech a japonský ministr obrany kvůli němu nařídil sestřelit jakékoliv rakety, které Severní Korea v příštích dnech odpálí. [celá zpráva]

Moderátor severokorejské televize oznámil, že země provedla podzemní nukleární testVideo: Novinky/Reuters

Rada bezpečnosti OSN Pchjongjangu zakázala zkoušky balistických střel v reakci na severokorejské jaderné testy. Ty KLDR podnikla celkem tři, ten poslední loni v únoru.

Severní Korea se sankcím brání. Zástupce velvyslance v OSN Ri v pátek obvinil Spojené státy, že jim jde jen o to svrhnout režim v Pchjongjangu. Podle něj je to Washington, který blokuje možnou denuklearizaci Korejského poloostrova.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Věž čučche se sochou dělníka, rolníka a představitele inteligence

Foto: Reuters

Severokorejský vůdce Kim Čong-un

„Spojené státy lehkomyslně usilují o politickou eliminaci KLDR, ekonomickou izolaci KLDR a vojenské vyhlazení KLDR,“ prohlásil.

Reklama

Výběr článků

Načítám