Hlavní obsah

Německou válečnou fotografku zastřelil v Afghánistánu policejní velitel

– Kábul • Aktualizováno
Novinky, rei

Afghánský policejní velitel zastřelil v pátek na východě země německou válečnou fotografku pracující pro americkou agenturu AP. Její kanadskou kolegyni postřelil. Reportérky doprovázely pracovníky rozvážející po okrese Tani volební lístky pro víkendové prezidentské volby.

Foto: ČTK/AP

Anja Niedringhausová

Článek

Útok se stal ve městě Chóst nedaleko hranic s Pákistánem. Osmačtyřicetiletá fotografka Anja Niedringhausová byla na místě mrtvá, její šedesátiletou kolegyni Kathy Gannonovou po dvou zásazích převezli do nemocnice. Její stav je stabilizovaný.

Foto: Kathy Gannon, Reuters

Kathy Gannonová

Auta, v nichž novinářky, které v Afghánistánu strávily několik let, seděly, dorazila na místo jen chvilku před střelbou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Muž v policejní uniformě zastřelil v Afghánistánu německou novinářku, kanadskou vážně zranilVideo: Reuters

Útočníkem byl velitel policejní jednotky. Přišel k autu a vykřikl: „Allahu akbar!“ (Bůh je veliký) a začal po ženách na zadní sedačce pálit ze své pušky Ak-47. Krátce nato byl zadržen.

Foto: Stringer , Reuters

Rozstřílené auto, v němž reportérky cestovaly.

Afghánistán dobře znaly

Niedringhausová byla zkušenou fotografkou z válečných oblastí. Působila v Kuvajtu, Iráku, Libyi, pásmu Gazy i na Balkáně v 90. letech. Do Afghánistánu se od invaze vedené Američany na podzim 2001 opakovaně vracela.

Jako fotografka začínala v rodném Německu ve svých 16 letech. Pro AP pracovala od roku 2002. Fotila i sportovní události po celém světě a za svoji práci dostala množství cen. Vydala také dvě knižní publikace.

Gannonová je korespondentkou působící v pákistánském Islámábádu. Je autorkou knihy o dění v neklidné a chudé zemi pod Hindúkušem, nesoucí podtitul 18 let v Afghánistánu.

Reklama

Související témata:

Související články

Tálibán zaútočil na budovu volební komise

Ústředí afghánské volební komise v úterý napadla skupina útočníků. Uvedla to afgánská policie, podle níž se atentátníkům podařilo proniknout do budovy. K akci...

Výběr článků

Načítám