Hlavní obsah

Český akademik zakládá univerzitu v tropech. Musí řídit v terénu i střílet

Právo, Jan Rovenský

Škola jízdy teréňákem, střelba z ručních zbraní či základy bantuských jazyků nepatří zrovna mezi běžné znalosti českých akademiků. Pokud ale ve východní Africe pomáháte stavět na nohy zbrusu novou univerzitu, tak jsou takové dovednosti k nezaplacení.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ředitel centra globálních studií při Filozofickém ústavu Akademie věd ČR Marek Hrubec

Článek

Své o tom ví ředitel Centra globálních studií při Filozofickém ústavu Akademie věd ČR Marek Hrubec (45), který se na začátku roku stal prvním rektorem vznikající East Africa Star University v blízkosti míst, kde znepřátelené kmeny při genocidě kosily statisíce lidí.

„Nečekal bych, že se kvůli akademické dráze budu jednou učit řídit terénní auto nebo se pustím do základů sebeobrany se střelnou zbraní. Teď si mě kolegové v Praze dobírají, že v Africe plánuji jít ve stopách Che Guevary,“ žertuje Hrubec v rozhovoru pro Právo.

Na severovýchodě Burundi nedaleko hranic Rwandy a Demokratické republiky Kongo řídí ambiciózní projekt, který si klade za cíl poskytnout univerzitní vzdělání tisícům studentům z konfliktních a postkonfliktních zemí východní Afriky.

Projekt je financován z veřejných zdrojů zemí, které na školu posílají studenty. Podle nového rektora chce univerzita přilákat zejména mladé lidi z Burundi, Rwandy, Demokratické republiky Konga, Ugandy a Tanzanie.

Obory od práva přes web design

Projekt nový rektor označuje za velkou výzvu. „Mým úkolem je pomoci vytvořit celkovou koncepci, etablovat fakulty a rozběhnout spolupráci s univerzitami a vědeckými pracovišti v Evropě, Spojených státech, Brazílii a Číně,“ vysvětlil Právu Hrubec, který přednášel nejen v těchto zemích, ale i v Rusku, Indii, Indonésii, Jižní Koreji nebo Chile.

Naplno se univerzita rozjede sice až v září, už nyní ale probíhají některé kurzy. „V první fázi počítáme s provozem tří fakult – společenskovědní, ekonomické a technické – kde budeme vyučovat obory od politologie přes právo po web design. Do dvou tří let plánujeme otevřít ještě lékařskou a zemědělskou fakultu,“ dodal Hrubec.

Ať už se budou studenti zaměřovat na jakýkoli obor, všichni absolvují kurzy, které se budou do hloubky zabývat místními historickými, společenskými či ekonomickými problémy. A těch v oblasti, kde jsou stále živé vzpomínky na genocidu ve Rwandě v roce 1994, při níž zemřelo až milión lidí, není málo. Ostatně osm kilometrů od areálu univerzity leží hranice s DR Kongo, kde nejsou ozbrojené potyčky ničím výjimečným.

Lepší než rozvojová pomoc ze Západu

Podle Hrubce je vytvoření funkční univerzity z dlouhodobého hlediska mnohem logičtější krok pro růst východní Afriky než rozvojová pomoc ze Západu. Ta totiž mnohdy nesplňuje místní potřeby i proto, že se cizinci v lokálních problémech špatně orientují.

Foto:

Hrubec ale upozorňuje, že stejně tak nelze z afrických studentů vychovávat specialisty v určitém oboru.

„Naším cílem je vzdělat lidi tak, aby se orientovali v místních i globálních problémech. Tím by mohla vzniknout inteligence, která by přirozeně a odspoda mohla potenciální konflikty řešit, a tak přispět k odstranění desítky let trvajícího chaosu, který brzdí rozvoj ve východní Africe,“ vysvětlil Hrubec.

Rektor se ostatně romantickými představami o Africe nezdržuje. „Nebude to dobrodružství, ale hlavně velká existenciální zkušenost. Budu moci skutečně pochopit, jak se každodenně žije v zemích s extrémní chudobou. Je to velký kontrast a paradox i kvůli tomu, že například DR Kongo patří k nejbohatším zemím na světě, co se týče nerostných surovin,“ dodal.

Kromě běžného studia univerzita chystá i letní školu se zaměřením na parlamentní volby. „V minulosti se při volbách střílelo a životem za to zaplatilo už dost lidí. Příští rok se v několika zemích východní Afriky bude zase hlasovat a my bychom chtěli násilí předejít. Tímto kurzem chceme napomoci k lepší komunikaci mezi médii, politiky, intelektuály a přispět ke zklidnění situace,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám