Hlavní obsah

Pátrači tahají z oceánu jen odpadky, po boeingu ani stopa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra
Aktualizováno

Všechny plovoucí předměty, které byly vytaženy v posledních dnech z moře jako potenciální trosky Boeingu 777, který zmizel před třemi týdny s 239 lidmi na palubě, byly ve skutečnosti rybářské potřeby nebo odpadky. Uvedly to v pondělí australské úřady. Premiér Tony Abbott nicméně prohlásil, že pátrání po ztraceném stroji společnosti Malaysia Airlines bude pokračovat bez časového omezení.

Foto: Jason Reed, ČTK/AP

Australský premiér Tony Abbott (šestý zprava) před australským pátracím letadlem Lockheed P-3C Orion na základně Pearce.

Článek

Abbott na základně před pátracím letounem P-3 Orion ujistil, že úsilí najít zmizelý letoun se stále zvyšuje. V pondělí po troskách pátrá deset letadel a deset lodí. Je to zatím největší počet lodí a letadel nasazených v jediné oblasti pátrání.

„Můžeme pokračovat v hledání po docela dlouhou dobu,“ řekl australský premiér. „Intenzita našeho pátrání a jeho rozsah neklesají, naopak stoupají. Nejlepší mozky na světě se podílejí na tomto úkolu. Jestliže má toto tajemství řešení, najdeme ho,“ dodal Tony Abbott.

Pátrací týmy jsou rozšířeny i o loď se speciálním zařízením, které je schopno lokalizovat slábnoucí signál z černých skříněk. Ty vysílají signál, jenž je umožňuje najít, po dobu třiceti dnů. Ty záhy vyprší, protože boeing zmizel na letu MH370 v sobotu 8. března. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

V posledních dnech sice posádky pátracích letadel v prohledávaných oblastech spatřily několik plovoucích předmětů, ale žádný nesouvisel se zmizelým letadlem malajsijských aerolinek. [celá zpráva]

"Několik oranžových objektů vylovených v neděli se ukázalo být rybářským náčiním," řekl mluvčí Australského úřadu pro námořní bezpečnost.

Nyní prohledávaná zóna leží blíž k pobřeží než oblast, kde se po letadle pátralo dříve, a také je tam klidnější počasí. Nachází se ale také nedaleko míst, kam mořské proudy zanášejí množství různých odpadků a dalšího materiálu, upozorňují odborníci. To pátrače při hledání značně rozptyluje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po ztraceném boeingu pokračujeVideo: Reuters

I když příbuzní stupňují své protesty a stěžují si na nedostatek informací ze strany malajsijských úřadů, které se dopustily několika lapsů, Abbott se zastal malajsijského premiéra Najiba Razaka. Ten už před časem oznámil, že stroj havaroval a nikdo z 239 lidí na palubě nepřežil. [celá zpráva]

„Ze shromážděných důkazů plyne, že letadlo bylo ztraceno a zmizelo někde na jihu Indického oceánu,“ řekl Abbott.

Nezvěstné letadlo mířící 8. března z Kuala Lumpuru změnilo kurz a místo do Pekingu se stočilo na jih. O příčině havárie se spekuluje. Nejčastěji se uvažuje o únosu či sabotáži, ale vyloučeny nejsou ani technické problémy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám