Hlavní obsah

Golfistu spasila hra osudu. Do boeingu duchů nenastoupil

DPA, BBC, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokaždé, když australský profesionální golfista Wayne Perske (39) jenom pomyslí na to, že by už nikdy neobjal svou rodinu, běhá mu mráz po zádech. Stejně jako dalších 239 lidí i on měl nastoupit na let MH370 z Kuala Lumpuru do Pekingu do boeingu Malajsijských aerolinií, jenž počátkem března záhadně zmizel z radarů. Během kvalifikačního turnaje v Kuala Lumpuru přišel Perskemu e-mail, který mu zachránil život.

Foto: Profimedia.cz

Golfista Wayne Perske

Článek

„Naštěstí mi den před odletem napsali, abych se zúčastnil jiné soutěže v Číně, a to o týden později,“ řekl golfista australskému webu Couriermail.com.au. Přebukoval si proto původní letenku a zamířil k rodině do australského Brisbane. Tam se dozvěděl o tragédii malajsijského boeingu.

„Nepřestávají mnou cloumat smíšené pocity štěstí a hrůzy. Pořád mám husí kůži, když přemýšlím o tom, co by se stalo, kdyby… Je mi zle při pomyšlení, že chybělo tak málo a seděl bych v tomto letadle,“ svěřil se sportovec, který se ke svému povolání vrátil poté, co ho v roce 2010 usvědčili v Japonsku z držení kokainu. Nynější zásah osudu ho přiměl podívat se novýma očima na své životní priority.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Australská námořní loď pátrá po pohřešovanýchVideo: Reuters

„Golf není všechno. Manželka Vaness a moji dva malí jsou pro mě vším,“ říká nyní.

Před dcerkou Lais (8) a synem Billem (7) se o svém štěstí v neštěstí rozhodl nemluvit. Příběh o letadle duchů k nim ale stejně pronikl. „Před každým odletem se mě ptají: S tímhle letadlem se neztratíš, že ne, tati,“ cituje potomky Wayne, který se teď považuje za nejšťastnějšího muže na světě.

Letěl stroj rychleji?

Pátrání po zbytcích boeingu se mezitím „posunulo vpřed díky nové přesvědčivé indicii“. Oznámil to Australský úřad pro námořní bezpečnost (AMSA), podle nějž se pozornost pátracích týmů přesunula asi 1100 kilometrů severovýchodně od naposledy prohledávané oblasti Indického oceánu. „Nová data jsme vyhodnotili jako zatím nejdůvěryhodnější,“ řekl BBC Tom Sandwick z AMSA.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po zmizelém boeingu pátraly také loděVideo: Reuters

Dodal, že oblast, kterou budou záchranáři pročesávat, má rozlohu 319 tisíc kilometrů čtverečních a leží asi 1850 kilometrů západně od Perthu. AMSA tvrdí, že z analýzy radarových dat z hodin ještě předtím, než došlo ke ztrátě kontaktu s boeingem, vyplývá, že stroj podle všeho letěl rychleji, než se dosud předpokládalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám