Hlavní obsah

Do pátrání po zmizelém boeingu se zapojí loď s detektorem černých skříněk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Do pátrání po malajsijském boeingu, který zmizel z radarů před více jak třemi týdny, se zapojí i australská válečná loď s detektorem černých skříněk. Jiná plavidla v sobotu v Indickém oceánu vytáhla z vody podezřelé objekty, které by mohly mít spojitost se zmizelým letadlem. Potvrzeno to však zatím nebylo.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Australská námořní loď pátrá po pohřešovanýchVideo: Reuters

 
Článek

Austrálie v neděli oznámila, že pověřila koordinací pátracích akcí bývalého velitele australských ozbrojených sil. Pátrání se zaměřuje na oblast zhruba o rozloze Polska, vzdálenou skoro 2000 kilometrů západně od Austrálie.

Plavidlu australského námořnictva Ocean Shield zabere tři až čtyři dny, než se dostane na místo. Válečná loď sem má dopravit kromě detektoru leteckých černých skříněk také podvodního robota a další zařízení k akustické lokaci.

Čínská a australská plavidla v sobotu v oblasti vytáhla z vody předměty, o kterých se hovoří jako o "objektech z oceánu". U žádného se ale zatím potvrdilo, že by nějak souvisel se zmizelým letem MH370 společnosti Malaysia Airlines.

„Pátrání je pozitivní”

Australský premiér Tony Abbott ovšem označil nejnovější pátrání jako pozitivní, neboť nalezené předměty nyní zkoumají experti. „Nedokázali jsme zatím zjistit, co tyto předměty jsou, každopádně ale byly včera (v sobotu) poprvé vytaženy z oceánu," uvedl premiér.

Oznámil také, že bývalý velitel australských ozbrojených sil, vrchní maršál letectva Angus Houston, povede nové středisko zaměřené na koordinaci mezinárodních pátracích akcí. Středisko v australském Perthu má spolupracovat s klíčovými členy australské vlády, státních a mezinárodních organizací a fungovat jako jediné kontaktní místo pro příbuzné.

Letadlo letící 8. března z Kuala Lumpuru změnilo kurz a místo do Pekingu zamířilo na jih. Na palubě bylo 239 lidí a malajsijské úřady už vyloučily, že někdo z nich přežil. O příčině havárie se spekuluje. Nejčastěji se uvažuje o únosu či sabotáži, ale vyloučeny nejsou ani technické problémy.

Do malajsijského Kuala Lumpuru mezitím v neděli dorazily skoro tři desítky příbuzných některých čínských cestujících ze ztraceného letadla. Tvrdí, že nemají dost informací, a chtějí se kvůli tomu setkat s malajsijským premiérem a ministrem dopravy, napsal server BBC.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám