Hlavní obsah

Při pátrání po troskách boeingu objevili záchranáři další plovoucí předměty

Peking
Aktualizováno

V jižní části Indického oceánu v sobotu ráno obnovili pátrání po troskách havarovaného malajsijského letadla. Do oblasti se vypravilo osm letadel a sedm lodí. Čínský letoun, který se na záchranné operaci podílí, zaznamenal tři nové podezřelé objekty, které by mohly být zbytky letadla, uvedla agentura Nová Čína.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po zmizelém boeingu pokračovalo i v sobotu ránoVideo: Reuters

 
Článek

Předměty měly prý bílou, oranžovou a červenou barvu. Jejich spojitost se zmizelým letadlem ale zatím nebyla prokázána. Malajsijský ministr obrany a dopravy Hishammuddin Hussein při setkání s novináři uvedl, že zatím nemá žádné informace o tom, zda by mohlo jít skutečně o zbytky pohřešovaného stroje.

„Musíme počkat, až se jim podaří tyto předměty vylovit," řekl ministr, který předtím v doprovodu své ženy a dětí navštívil příbuzné cestujících z malajsijského letadla. Australské úřady na základě nových dat z radaru v pátek posunuly oblast pátrání po troskách o 1100 kilometrů na severovýchod.

Podle nových údajů z radaru, které poskytla Malajsie, totiž letěl stroj rychleji, než se předpokládalo, takže kvůli vyšší spotřebě se rychleji ocitl bez paliva. Australská a čínská pátrací letadla objevila několik podezřelých plovoucích objektů již v minulých dnech.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po zmizelém boeingu pátraly také loděVideo: Reuters

Jak uvedl Kevin Short z novozélandského letectva, které se pátrání rovněž účastní, i v sobotu mají letouny za úkol předměty vyfotit a následně nasměrovat lodě do přesných míst, kde se nacházejí.

Odpad od rybářů?

„Nevíme, kolik se tam může nacházet jiného odpadu souvisejícího například s rybolovem. V minulosti jsme již nejméně jeden rybářský objekt identifikovali," uvedl ve svém prohlášení Australský úřad pro námořní bezpečnost.

Letadlo letící 8. března z Kuala Lumpuru změnilo kurz a místo do Pekingu zamířilo na jih. Na palubě bylo 239 lidí a malajsijské úřady už vyloučily, že někdo z nich přežil. O příčině havárie se spekuluje. Nejčastěji se uvažuje o únosu či sabotáži, ale vyloučeny nejsou ani technické problémy.

Reklama

Výběr článků

Načítám