Hlavní obsah

Fico, nebo Kiska? Slováci volí prezidenta

Právo, Ivan Vilček
Bratislava
Aktualizováno

Slováci dnes rozhodují, zda se do prezidentského křesla usadí dosavadní premiér Robert Fico (49), nebo jeho protivník popradský podnikatel Andrej Kiska (51).

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Na Slovensku probíhají prezidentské volbyVideo: Reuters

 
Článek

V prvním kole, které se konalo před dvěma týdny, získal Fico 28 a Kiska 24 procent hlasů. Volební místnosti jsou otevřené od sedmi hodin a uzavřou v deset večer. Na hlasování se může zúčastnit přes čtyři milióny oprávněných voličů. Očekává se účast kolem 50 procent.

Pokud by se prezidentem stal Fico, znamenalo by to demisi jeho vlády. Fico rovněž avizoval, že v případě svého vítězství odstoupí z čela strany Směr-sociální demokracie.

V případě zvolení Kisku by se jednalo o první hlavu státu, která by byla zvolena bez předchozích politických zkušeností. Očekává se, že předběžné výsledky budou známé už před půlnocí.

Fico před druhým kolem nezískal podporu žádného z neúspěšných kandidátů z kola prvního. Naopak, Kisku před druhým kolem podpořili například Radoslav Procházka a Milan Kňažko, kteří skončili na třetím respektive čtvrtém místě. Není ale jisté, zda všichni voliči Procházky a Kňažka přijdou k volbám a dají svůj hlas Kiskovi.

Ficovi se útočnou kampaní a neustálým zdůrazňováním Kiskovy politické nezkušenosti mohlo podařit mobilizovat své voliče, či odradit potenciální voliče Kisky.

Výsledek se těžko odhaduje

Politolog Grigorij Mesežnikov dává ve druhém kole větší šance Kiskovi. „Jeho šance vidím 55 na 45. Bude to určitě velmi zajímavý souboj. Před druhým kolem se nedělaly žádné průzkumy, takže výsledek se těžko odhaduje,“ řekl Právu Mesežnikov.

Podle politologa je krajně nepravděpodobné, že se Ficovi podařilo zmobilizovat chybějících půl miliónu voličů. „Jeho snahou bylo spíše demotivovat voliče, kteří v prvním kole podpořili jiné kandidáty, a existoval předpoklad, že ve druhém kole podpoří Kisku. Fico získá ve druhém kole určitě víc hlasů, ale dvakrát víc to asi nebude,“ dodal.

Hračka v rukou milionáře?

Šéf Ficova volebního štábu, ministr kultury Marek Maďarič před druhý kolem řekl, že Slovensko si nemůže dovolit experiment. „Slovensko nemůže být hračkou v rukou milionáře“,“ dodal.

Fico se v posledních dnech snažil představit Kisku, jako nezkušeného politika a kandidáta opozice. „Někdo tady vytváří dojem, že do souboje vstupuje nějaký nestranický a občanský kandidát. Není to pravda. Tyto prezidentské volby jsou typickou soutěží kandidáta vládní většiny a kandidáta opozice. Pan Kiska používá v kampani stejnou opoziční rétoriku, jako pravicové strany, které ho podporují,“ uvedl premiér.

Vše platil ze svého

Kiska však u voličů boduje svou nadstranickostí a nezávislostí. A to i finanční. Celou kampaň si platil z vlastních zdrojů a avizoval, že v případě zvolení se vzdá prezidentského platu. „Mému protikandidátovi platila kampaň strana. Nechápu, jak se chce stát najednou nadstranickým prezidentem,“ upozornil Kiska.

Popradský podnikatel zdůraznil potřebu vrátit prezidentskému úřadu důvěryhodnost. „Potřebujeme mít zdravou protiváhu. Strana Směr kontroluje všechno - parlament, vládu a chce kontrolovat i Prezidentský palác,“ uvedl Kiska.

Opakované hlasování je už trestné

Děravý volební zákon umožnil v prvním kole prezidentských voleb hlasovat aktivistovi a novináři Martinu Daňovi hned třikrát. V různých volebních místnostech hlasoval na občanský průkaz a na dva cestovní pasy. Aby zabránily podobnému incidentu, úřady před druhým kolem zpřísnily podmínky pro občany, kteří budou hlasovat s cestovním pasem. Daňovi by tak za opakované hlasování hrozilo až pětileté vězení.

Premiér podal protest

Fico podal v sobotu protest k Ústřední volební komisi, protože před jednou z bratislavských volebních místností se objevil plakát charitativní organizace Dobrý anděl, jejíž zakladatelem je jeho protikandidát Kiska. Podle Fica tím byla narušena rovnost prezidentských kandidátů.

„Po včerejším útoku na oficiální webovou stránku prezidentského kandidáta vnímá strana Směr-sociální demokracie tento plakát jako další součást antikampaně namířené proti Robertu Ficovi,“ uvedla mluvčí strany Směr Monika Počátková v prohlášení zaslaném Novinkám. Hackeři v pátek napadli Ficovu webovou stránku, na níž se objevil oznam, že premiér se vzdává prezidentské kandidatury.

Reklama

Výběr článků

Načítám