Hlavní obsah

Putin ujistil šéfa OSN, že nechystá žádnou vojenskou operaci proti Ukrajině

– New York

Jakýkoliv nový úder proti Ukrajině vyloučil ruský prazident Vladimir Putin. Po setkání s generálním tajemníkem OSN Pan Ki-munem v Moskvě uvedl, že už nemá v úmyslu vést vojenskou operaci na jihu nebo východě Ukrajiny.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Vladimir Putin

Článek

„Prezident Putin řekl, že nemá v úmyslu provádět jakoukoliv vojenskou operaci," reagoval Pan Ki-mun na novinářský dotaz ohledně možného vpádu ruských vojsk do jižních a východních oblastí země, kde žije ruskojazyčná většina.

Pan Ki-mun také řekl, že Putin před ním vyjádřil znepokojení nad "některými radikálními elementy podél (rusko-ukrajinské) hranice". Šéf OSN zopakoval, že se snažil přesvědčit Moskvu a Kyjev o tom, aby se zasadily o snížení vzájemného napětí přímým a konstruktivním dialogem.

„Organizace spojených národů bude pokračovat ve svém úsilí o zklidnění situace prostřednictvím diplomacie a přítomnosti lidskoprávních pozorovatelů (na Ukrajině)," dodal. OSN vyslala na Ukrajinu, nikoli ale na Krym, 15 svých pozorovatelů, kteří mají koordinovat svou činnost s přítomnými zástupci Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE).

Rozladění nad krizí

Pan Ki-mun projevil rozladění nad tím, že se krize na Ukrajině přetavila do krize mezi Ruskem a Západem. Toto napětí si podle šéfa OSN přisvojuje veškerou pozornost mezinárodního společenství a brání tomu, aby se svět zaměřoval na otázky udržitelného rozvoje a změn klimatu, uvedla AFP.

Reklama

Výběr článků

Načítám