Hlavní obsah

Zmizelý boeing letěl rychleji, pátrání se přesouvá na sever, kde našli podezřelé objekty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Perth
Aktualizováno

Australský úřad pro námořní bezpečnost (AMSA) posunul na základě nových dat z radaru oblast pátrání po troskách havarovaného Boeingu 777 o 1100 kilometrů na severovýchod. Podle nových údajů z radaru, které poskytla Malajsie, letěl stroj rychleji, než se předpokládalo, takže se kvůli vyšší spotřebě dříve ocitl bez paliva, uvedla agentura Reuters.

Foto: Handout, Reuters

Jihokorejský pátrací letoun Lockheed P-3C Orion před startem z australské základny Pearce u Perthu

Článek

Jedno z pátracích letadel, novozélandský Lockheed P-3C Orion, v nové oblasti už zachytilo podezřelý objekt. Zda jde o jednu z trosek, se ale může potvrdit až v sobotu, kdy by se na místo měla dostat i loď. Objekty spatřily i posádky dalších pěti letadel.

Nová oblast pátrání má rozlohu 319 tisíc kilometrů čtverečních a nachází se asi 1850 kilometrů západně od australského přístavu Perth. Podle AMSA byla určena na základě „pokračující analýzy radarových dat mezi Jihočínským mořem a Malackým průlivem, než byl radarový kontakt ztracen.“ V této oblasti boeing prudce manévroval a měnil výšku letu, když prudce klesl. Manévry i let v nižší letové hladině zvyšují spotřebu.

„Data ukazují, že se letadlo pohybovalo rychleji, než se dříve odhadovalo, což vedlo k nárůstu spotřeby paliva a zkrácení možné vzdálenosti, kterou letoun urazil cestou na jih do Indického oceánu,“ uvedl AMSA.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Podle AMSA je kalkulace zatím „nejvěrohodnějším údajem vedoucím k nalezení trosek.“ Nově zvolená oblast hledání je podle Johna Younga z AMSA „nejlepším odhadem oblasti, kde letadlo dopadlo do oceánu“. Na základě nové analýzy radarových dat byl také mírně pozměněn směr letu více na jih blíže k Austrálii.

Zvolená oblast také zahrnuje kalkulaci, kam mohly trosky odnést proudy, jež jsou v nové oblasti mnohem méně divoké než na „burácivé čtyřicítce“, jak se říká oblasti kolem 40 stupně jižní šířky.

Ve středu přitom Thajsko zveřejnilo záběry ze své družice, která zachycovala další podezřelé objekty jen 200 km od prohledávané oblasti, vzdálené dosud 2500 km jihozápadně od Perthu. I ty měly být zatím nejvěrohodnějšími podkladem pro další pátrání. [celá zpráva]

V stejné oblasti, odkud jsou thajské snímky, zachytila japonská druže podle agentury Kjódó deset plovoucích objektů. Opět zaznělo, že jsou s „vysokou pravděpodobností” z letadla.

BEZ KOMENTÁŘE: Letadla vyrážejí pátrat po ztraceném boeingu do nových oblastí

Pátrání po troskách v posledních dnech znemožňovalo špatné počasí. V úterý a ve čtvrtek proto muselo být zrušeno pátrání ze vzduchu. [celá zpráva] V pátek se ale počasí umoudřilo, takže opět mohlo vzlétnout devět vojenských letadel z Austrálie, Jižní Koreje, USA a Číny. Po troskách pátrá i šest lodí. V nově prohledávané oblasti se už nachází jedno z pěti čínských plavidel.

Vzhledem k menší vzdálenosti od Perthu budou moci zůstávat pátrací letadla déle nad prohledávanou oblastí – dosud dvě třetiny času spotřebovala na samotný let do oblasti hledání.

Reklama

Výběr článků

Načítám