Hlavní obsah

Japonec čekal 46 let na popravu, po analýze DNA jej osvobodili

Japonský soud ve čtvrtek na základě nových důkazů získaných rozborem DNA osvobodil 78letého Iwaa Hakamadu, který 46 let čekal v cele na popravu. Muž byl zapsán i v Guinessově knize rekordů kvůli tomu, že v cele smrti strávil nejvíce času v dějinách vězeňství.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hakamadu doprovázela při odchodu z vězení sestra (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Soud v prefektuře Šizuoka jihozápadně od Tokia dospěl k závěru, že důkazy, na jejichž základě byl Hakamada odsouzen k trestu smrti pověšením, vyšetřovatelé zfalšovali, uvedla agentura AP. Celkem strávil někdejší profesionální boxer ve vězení 48 let, zatčen byl v roce 1966. Trest smrti byl vynesen o dva roky později, v roce 1980 japonský nejvyšší soud verdikt potvrdil.

Foto: Kyodo, Reuters

Iwao Hakamada po propuštění

Hakamada byl odsouzen za vraždu majitele firmy, kde byl zaměstnán, jeho manželky a dvou dětí. Jejich dům pak podle obžaloby zapálil. Současně s osvobozujícím verdiktem soud nařídil nové vyšetřování případu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Iwao Hakamada na archivní fotografii

Kauza vrhá stín na kvality japonské justice, která už je řadu let pod palbou kritiky. Na 99 procent všech případů, které se dostanou před soud, končí v Japonsku odsouzením.

Hakamadův případ podle agentury AFP posílí odpůrce trestů smrti, kteří jsou ale v Japonsku v menšině. Podle ministerstva spravedlnosti nyní čeká v celách na smrt 129 odsouzenců. Kromě Spojených států je Japonsko jedinou vyspělou zemí, kde nebyl trest smrti zrušen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám