Hlavní obsah

Pátrání po boeingu bylo přerušeno kvůli špatnému počasí

Auckland

Pátrání po troskách malajsijského letadla, které se před více než dvěma týdny zřítilo do Indického oceánu, komplikuje špatné počasí. Austrálie v úterý pátrání po zmizelém Boeingu 777 přerušila. Zatím tak není potvrzeno, že nedávný nález podezřelých předmětů skutečně patří letounu, jeho vybavení nebo nákladu.

Foto: Handout, Reuters

Člen posádky HMAS Success pátrá po troskách Boeingu 777.

Článek

Prohledávání oceánu, které v posledních dnech lokalizovalo pravděpodobné části zmizelého letounu, v úterý ráno australského času (před pondělní půlnocí SEČ) přerušily prudký vítr, silný déšť a špatná viditelnost, což znemožnilo bezpečný provoz letadel hledajících trosky. Kvůli rozbouřenému moři opustila oblast nacházející se zhruba 2500 kilometrů jihozápadně od Perthu rovněž australská loď, informoval dnes Australský úřad pro námořní bezpečnost (AMSA).

"AMSA konzultoval situaci s meteorology. Povětrnostní podmínky v oblasti pátrání se mají zlepšit navečer a během několika příštích dnů. Očekáváme obnovení pátrací akce zítra (ve středu), pokud to povětrnostní situace dovolí," uvedl úřad v prohlášení.

Foto: Reuters

Australská loď HMAS Success spouští na moře člun, který pátrá po troskách boeingu

Pátrací týmy v minulých dnech spatřily z letadel množství předmětů, které by mohly být troskami stroje. K některým z nich byly vypraveny lodě. [celá zpráva]

Ověření nálezů a případné vyzvednutí trosek ale komplikují prudké proudy a silné větry, které jsou v oblasti běžné, uvádí web Quartz.

Jehla v kupce sena v pohybu

V Indickém oceánu ve vzdálenosti 2500 kilometrů od australského Perthu vanou jedny z nejsilnějších, neustále se měnících větrů, zvedajících vysoké vlny. Pátrání tak nepřipomíná hledání pověstné jehly v kupce sena, nýbrž pohybující se jehly v kupce sena.

Uvádí to Eric Van Sebille, který oblast dobře zná. Účastnil se v prosinci 2013 expedice, která zkoumala dynamiku proudů. Ve vzdálenosti deseti metrů od sebe odborníci vypustili dvě akustické bóje vybavené zařízením GPS. O tři měsíce později je dělilo několik tisíc kilometrů.

Vítr je nad jižní částí Indického oceánu a Jižním oceánem mimořádně prudký, protože mu nestojí v cestě žádná pevnina, která by ho zpomalovala. Neustále se tam objevují vzdušné víry, které mnohdy mají v průměru i padesát kilometrů a zvedají vodu. Proto se objekt, který se podaří spatřit, může už druhý den nacházet o desítky kilometrů dál.

Příbuzní protestují: Obelhali nás! 

Letadlo linky MH370 se ztratilo z radarů v noci na 8. března během cesty z Kuala Lumpuru do Pekingu. Pád letounu s 239 lidmi na palubě do oceánu západně od australského města Perth potvrdila v pondělí malajsijská vláda.[celá zpráva]

Desítky příbuzných pasažérů letadla, které vezlo většinou Číňany, se odmítají smířit se zprávou, která znamená konec nadějí na nalezení jejich blízkých. [celá zpráva]

"Malajsijská vláda nás obelhala" či "Malajsie, vrať nám naše příbuzné", skandoval dav, který musel od budovy velvyslanectví oddělovat tým policistů. "Čekali jsme 18 dní, a stále nás necháváte čekat. Jak dlouho to ještě máme vydržet?" řekla agentuře Reuters jedna z přítomných žen.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám