Hlavní obsah

Jihoafrická policie nově obvinila Krejčíře kvůli přípravě vražd

Johannesburg

Český podnikatel Radovan Krejčíř má další problém. Jihoafrická policie jej nově obvinila v případu, v němž jde o přípravu vraždy elitního policejního detektiva a soukromého vyšetřovatele. Informoval o tom v neděli jihoafrický deník The Star.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Radovan Krejčíř u soudu v Palm Ridge v Johannesburgu

Článek

Kauza se týká přípravy vraždy elitního policisty Nkosany "Zabijáka" Ximby, který loni v listopadu Krejčíře zatkl, a soukromého vyšetřovatele Paula O’Sullivana, jenž Krejčířovy aktivity v JAR dlouhodobě sleduje. Jihoafrická policie v lednu pozatýkala celkem pět podezřelých včetně policejní počítačové expertky Nandi Nkosiové.

Kromě přípravy vražd čelí Krejčíř i obvinění z ilegálního držení zbraní a munice a krádeže. Ačkoli tento případ byl s Krejčířem spojován, on sám v něm dosud obviněný nebyl. Nyní ale podle The Star vyšetřovatelé dokázali najít důkazy, že je do přípravy vražd přímo zapleten.

Na mobilu prý měl instrukce pro zabijáky

Na jeho mobilním telefonu údajně objevili instrukce pro najaté zabijáky a objevili se prý i další svědkové ochotní vypovídat. Krejčíř a dalších pět obžalovaných v této kauze by se mělo před soudem poprvé společně objevit 7. dubna.

Plánované vraždy detektivů jihoafrická policie intenzivně vyšetřuje čtvrt roku. Začátkem ledna byl nejprve zatčen Siboniso Miya, a to prý těsně před plánovanými a nakonec nerealizovanými vraždami. Krátce na to v policejní síti uvízli i Owen Serero, Jashua Nare a Zoë Biyelaová. O týden později byla zatčena Nkosiová, která prý zabijákům poskytla portrét policisty Ximby a další informace, které měly vrahům pomoci jej vyhledat.

Siboniso Miya je Krejčířovým spolubviněným i ve zmiňovaném případu únosu a pokusu o vraždu. V něm jde o údajné zastrašování a mučení bratra drogového kurýra, který prý měl pro českého podnikatele do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 miliónů randů (přibližně 48 miliónů Kč). Dealer ale zmizel.

V zemi žije už sedm let

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice, kde ho média spojují s řadou zločinů, Krejčíř požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. V Česku byl loni pravomocně odsouzen k 10,5 roku vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

V JAR je Krejčíř známou osobou a média ho spojují nejméně s desítkou vražd a dalších trestných činů. Podle reportérů je nyní jednou z klíčových postav johannesburského podsvětí, policii a státním zástupcům se ale dosud nikdy nepodařilo mu jakoukoli vinu prokázat.

Dva mrtví po výbuchu ve směnárně

Loni se o Krejčířovi psalo například v souvislosti s údajným pokusem o jeho zavraždění. V červenci 2013 po Čechovi někdo střílel z dálkově ovládané dvanáctihlavňové zbraně ukryté v autě před jeho směnárnou Money Point. Další rozruch vyvolal listopadový výbuch právě v této směnárně, při němž zemřeli dva lidé, včetně dalšího českého uprchlíka Jana Charváta.

Před soudem loni stanul také Krejčířův spolupracovník Ivan Savov, obviněný z rozsáhlého podvodu, zpronevěry a praní špinavých peněz. Novináři ovšem spekulují, že Savov sloužil Krejčířovi jako bílý kůň.

Podnikatel v minulosti v JAR čelil také obviněním z pojistného podvodu a účasti na ozbrojené loupeži, úřady je ale nakonec stáhly.

Reklama

Výběr článků

Načítám