Hlavní obsah

Michelle Obamová s dcerami a jejich babičkou přiletěla na návštěvu Číny

– Peking • Aktualizováno
Právo, PUR

První dáma Spojených států Michelle Obamová přiletěla ve čtvrtek do Pekingu na bezprecedentní týdenní návštěvu Číny. S sebou vzala své dvě dcery a matku Marianu Robinsonovou (76), která bydlí s Obamovými v Bílém domě. Podle prezidentské kanceláře nejde o politickou návštěvu, ale o setkání s občany Číny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Michelle Obamová přiletěla spolu s dcerami a matkou na neformální návštěvu ČínyVideo: Reuters

 
Článek

Třígenerační návštěva je decentní gesto vůči čínským tradičním hodnotám. Rodina má za Velkou zdí velkou symboliku a přítomnost babičky slavné rodiny na Číňany zapůsobí.

Program je pečlivě promyšlený. Bílý dům za prioritu označil „lidské kontakty“, politika má zůstat stranou. První dáma má propagovat vzdělání a kulturní výměny mladých lidí. Čína je totiž největším zdrojem zahraničních studentů na univerzitách v USA a stále více amerických studentů se věnuje čínštině – včetně Obamovy nejstarší dcery, 15leté Malii.

Foto: ČTK/AP

První dáma Michelle Obamová (vlevo) s dcerami Sashou a Maliou (vpravo) a matkou Marian Robinsonovou (uprostřed vzadu).

Obamová zahajuje návštěvu v Pekingu, kde stráví jeden den s manželkou čínského prezidenta Pcheng Li-jüan. Bude to jejich první setkání, protože loni v červnu, když byl Si Ťin-pching v USA, se Obamová kvůli soukromému programu z prezidentské schůzky omluvila.

Pozornost na obou prvních dámách

O to větší pozornost budou první dámy poutat nyní. Jaké budou rozdíly ve stylu jejich vystupování? Jak podotkl britský The Guardian, Obamová i Pcheng mají mnoho společného. To zahrnuje nejen eleganci v oblékání i mocenské postavení manželů. Týká se to také skromných podmínek, v nichž vyrostly. Obě mají dcery, obě jsou téměř stejného věku.

Nicméně jeden podstatný rozdíl tu je. Zatímco Obamová (50) je v roli první dámy už dlouhodobou celebritou, Pcheng (51) moderní podobu této roli v Číně teprve dává.

Jinak to ani nejde. Poté, co byla Maova manželka odsouzena za zvěrstva spáchaná za tzv. kulturní revoluce (1966–76), se manželky následujících politických vůdců – Tenga, Ťianga a Chua – držely v pozadí.

Pcheng se nicméně sama stala slavnou už mnohem dříve, než Si loni na jaře pevně usedl na dračí trůn. Po dvě desetiletí byla populární zpěvačkou armádního souboru, má propůjčenu hodnost generálmajora. Její vlastenecké lidové písně pravidelně zdobily novoroční televizní show. Světla ramp začala s ohledem na manželovu kariéru ve vysoké politice opouštět až v roce 2007.

Pcheng bude Obamovou v Pekingu doprovázet při návštěvě univerzity, kde Michelle promluví ke studentům. Pak půjdou společně na prohlídku Zakázaného města. Poobědvají v tibetské restauraci. Z Pekingu se Obamová přesune do Si-anu na prohlídku terakotové armády a pak do Čcheng-tu, hlavního města provincie S’-čchuan, kde navštíví chovnou stanici pand.

Reklama

Výběr článků

Načítám