Hlavní obsah

Satelit objevil u Austrálie podezřelé objekty, mohlo by jít o trosky boeingu

Canberra
Aktualizováno

Na satelitních snímcích Indického oceánu asi 2000 kilometrů jihozápadně od Austrálie byly zpozorovány dva předměty, které by mohly souviset se zmizelým letadlem společnosti Malaysia Airlines. O záběrech informoval australský premiér Tony Abbott. I posádka amerického pátracího letounu P-8 Poseidon se domnívala, že je lokalizovala, později to ale popřela. Objekty tak zatím nebyly nalezeny a čtvrteční pátrání bylo s nastalou nocí ukončeno bez výsledku.

Australský premiér Abbott informoval parlament o možném nálezu trosek ztraceného letadlaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Mluvčí sedmé flotily uvedl, že se posádce poseidonu podařilo s pomocí radaru lokalizovat podezřelé objekty, o nichž mluvil australský premiér. Pilot ale později sdělil, že radarové odrazy, které zachytl ultramoderně vybavený letoun, nesouvisejí s předměty ze satelitních snímků. Stroj pátral ve vytýčené oblasti tři hodiny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Australské letectvo zatím bezvýsledně pátrá po troskách ztraceného letadlaVideo: Reuters

V oblasti pátrají další letadla a dorazila tam i norská nákladní loď. Posádky letadel nemohly objekty vizuálně spatřit, protože v místě prší a je tam nízká oblačnost.

Premiér informoval o satelitních záběrech

„Objevily se nové a věrohodné informace související s pátráním v jižním Indickém oceánu,” řekl podle CNN Abbott australskému parlamentu.

„Australský úřad pro námořní bezpečnost (AMSA) dostal informace založené na družicových snímcích o objektech, které by mohly být s pátráním spojené. Podle analýzy specialistů na nich byly identifikovány dva předměty, které se mohou vztahovat k probíhajícímu pátrání,” upřesnil zprávu premiér.

Foto: Hoda Emam, Reuters

Satelitní snímky čtyřiadvacetimetrového objektu v moři u Austrálie.

„Mohu informovat parlament, že (letoun Lockheed P-3C) Orion Královských australských vzdušných sil byl odkloněn, aby se předměty pokusil lokalizovat.” Následovat ho budou tři další letadla, včetně amerického a novozélandského, a dvě lodě, které míří do oblasti nacházející se 2500 kilometrů jihozápadně od Perthu. Jednou je australská válečná HMAS Success.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Objekty mají adekvátní velikost 

Podle AMSA měří jeden z objektů 24 metrů. „Objekty jsou relativně nezřetelné. Zdá se mi, že mají adekvátní velikost, pravděpodobně jsou zaplavené a pohupují se nahoru a dolů,” řekl šéf AMSA John Young. Zdůraznil ale, že je potřeba dostat se na místo, najít je a vyhodnotit. Upozornil, že komplikací může být špatná viditelnost. Oceán je v místě pátrání hluboký několik kilometrů a větší kus je v hloubce.

Malajský ministr dopravy a obrany Hishammuddin Hussein dodal, že druhý má pět metrů, a oba snímky získaly australské úřady z komerčního satelitu.

Austrálie propátrává rozsáhlou oblast Indického oceánu od té doby, co se potvrdilo, že Boeing 777 se 239 lidmi na palubě mířící z Kuala Lumpuru do Pekingu náhle změnil směr na jihozápad, přeletěl Malajsii a letěl nad Indický oceán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Letadlo australského královského letectva vyráží do pátrací akce po zmizelém boeinguVideo: Reuters

Po letadle se pátrá už 13 dní zcela bez výsledku, neboť zpočátku nebylo známo, že letoun změnil směr letu, takže byl hledán jen v Jihočínském moři.

Podle CNN novou informaci prověřuje i malajsijská armáda. Ministr dopravy a obrany Hishammuddin Hussein uvedl: „Mohu potvrdit, že máme nové vodítko. Od prvního dne od zmizení letadla sledujeme každé jednotlivé vodítko a tentokrát doufáme, že by mohlo být pozitivní." Verifikace ale nějakou dobu potrvá.

Foto: US Navy, Reuters

Posádka námořního průzkumného letounu P-8A Posedion u obrazovek pátracích radarů.

Anketa

Myslíte si, že se ztracené letadlo najde?
ano, brzy
22,7 %
ano, ale bude to trvat dlouho
63,4 %
ne
13,9 %
Celkem hlasovalo 2306 čtenářů.

Reklama

Související články

Naši občané boeing neunesli, tvrdí Čína

Čína začala v úterý pátrat po zmizelém dopravním letadle společnosti Malaysia Airlines na svém území. Oznámila to tisková agentura Nová Čína s odvoláním na...

Výběr článků

Načítám