Hlavní obsah

Malajsijské úřady chtěly pátrat po boeingu na územích ovládaných Tálibánem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malajsijci chtěli pátrat po zmizelém Boeingu 777 i na územích ovládaných Tálibánem na afghánsko-pákistánských hranicích. Podle britského listu The Independent kvůli tomu oslovili pákistánské úřady, aby jim umožnily prošetřit hypotézu, že stroj byl unesen do kmenových oblastí v severozápadním Pákistánu. Ty nejsou pod kontrolou vlády v Islámábádu.

Foto: Tomasz Bartkowiak, Reuters

Zmizelý Boeing 777 Malaysia Airlines na archivním snímku

Článek

Letoun mířící z Kuala Lumpuru na sever od Pekingu zmizel z radarů, když na jeho palubě byla vypnuta zařízení umožňující sledovat let. Poté zamířil na jihozápad a zřejmě pokračoval v letu koridorem pro dopravní letadla mířící na Blízký východní.

Mezi místy odkud družice zachytila poslední signál z letounu, byla i oblast Pákistánu. Spekulaci posílilo také to, že zřejmě poslední údaj byl vyslán po osmé ráno ze stroje pomocí satelitní antény v době, když stroj už zřejmě neletěl a mohl být na zemi.

„Jsou tu otázky ohledně jurisdikce těchto regionů. Vzhledem k Pákistánu a Afghánistánu nemůžeme tyto teorie přezkoumat bez jejich svolení,“ řekl v pondělí mluvčí letecké společnosti Malaysia Airlines listu The Independent.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Oblast, kam až mohl doletět Boeing 777 malajských aerolinek z místa a odkud se naposledy ohlásil.

Pákistánská kmenová území jsou na hraně doletu ztraceného Boeingu 777, zvlášť s ohledem na to, že se pilot otočil a zřejmě by už dál nemohl příliš manévrovat.

Otázkou ale je, zda by let tak velkého letadla v oblastech, kde se bojuje, mohl proběhnout nepozorovaně. I když při útoku na Usámu bin Ládina dokázalo americké komando vniknout do pákistánského vzdušného prostoru, aniž by to někdo zaznamenal.

Není také jasné, proč by měl pilot do této oblasti letět, když Boeing 777 vyžaduje pro přistání ranvej dlouhou minimálně 1500 metrů.

Americké spekulace

O možnosti, že byl stroj s 239 lidmi na palubě unesen do Pákistánu, aby byl posléze použit k teroristickému útoku hovořil v televizi FoxNews i americký generálporučík Thomas McInerney.

Podle neověřených zpráv, které prý získal, mohl stroj letět přes Indii v radarovém stínu za letadlem singapurských aerolinek 68. Thomas McInerney to uvedl s odvoláním na skupinu zpravodajských služeb Lignet z Langley, ve které působí bývalí zpravodajci CIA a dalších amerických tajných služeb.

Dodal také, že jeho slova potvrzuje nepřímo i rozhodnutí amerického námořnictva ukončit pátrání v Indickém oceánu a to, že Izrael zvýšil stupeň hrozby útoku. Podle něj k tomu musel být důvod.

Pákistán ovšem už v neděli uvedl, že prověřil data z radarů a žádný podezřelý letoun na nich 8. března nezaznamenal.

Reklama

Související články

Naši občané boeing neunesli, tvrdí Čína

Čína začala v úterý pátrat po zmizelém dopravním letadle společnosti Malaysia Airlines na svém území. Oznámila to tisková agentura Nová Čína s odvoláním na...

Výběr článků

Načítám