Hlavní obsah

Někdo změnil kód v palubním počítači zmizelého boeingu, domnívají se Američané

Stále bezvýsledně se hledá boeing společnosti Malaysian Airlines s 239 lidmi na palubě, který zmizel z radarů cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu předminulou sobotu. Jasněji zatím není ani v tom, co se v letadle stalo. Podle amerických vyšetřovatelů oslovených listem The New York Times (NYT) však pravděpodobně někdo změnil nastavení trasy v počítači na palubě stroje.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines na letišti v Kuala Lumpuru. Ilustrační foto

Článek

Vychýlení boeingu z dráhy směrem na západ zapříčinilo podle Američanů ruční přenastavení trasy. To předpokládá, že někdo do palubního počítače (FMS) zadal nový pětimístný kód, aby letadlo nasměroval jinam.

Není ale jasné, zda systém přeprogramoval někdo ještě před tím, než letadlo vzlétlo, anebo až později.

Podezření přirozeně spadá na piloty, u nichž policisté provedli domovní prohlídky.

Malajsijští vyšetřovatelé v pondělí uvedli, že to byl druhý pilot, kdo se kontrolní věži ozval naposledy se slovy „Všechno v pořádku, dobrou noc”. Současně malajsijské úřady upustily od původního tvrzení, že se ozýval až poté, co byl vypnut druhý automatický systém pro sledování letu a stavu letadla ACARS.

Foto: Zhao Yingquan, ČTK/AP

Pátrání po zmizelém letadla v Jihočínském moři

Zmizení Boeingu 777 tak zůstává nevysvětlené. Víc světla by do vyšetřování měly přinést záznamy z vojenských radarů, které malajsijští vyšetřovatelé stále ještě analyzují. Domnívají se také, že ještě po změně nastavení v počítači letadlo prolétlo několika původně nastavenými body na trase do Pekingu, než se stočilo na západ, uvedl NYT.

Americkou loď odvolali

Po letounu se pátrá na bezmála 7,7 miliónu čtverečních kilometrech. Na pátrání se podílí i americké námořnictvo, které rozšířilo oblast hledání, ale současně v pondělí z pátrání odvolalo torpédoborec USS Kidd. Podle mluvčího sedmé flotily je efektivnější vysílat k pátrání průzkumná letadla P-3 Orion a P-8 Poseidon.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám