Hlavní obsah

Naši občané boeing neunesli, tvrdí Čína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čína začala v úterý pátrat po zmizelém dopravním letadle společnosti Malaysia Airlines na svém území. Oznámila to tisková agentura Nová Čína s odvoláním na prohlášení čínského velvyslance v Malajsii Chuanga Chuej-kchanga. Současně popřela, že by za únosem mohl být některý z čínských cestujících.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Vrtulník čínského Úřadu pro námořní bezpečnost přistává na lodi, která byla vyslána pátrat po zmizelém boeingu.

Článek

Čínský velvyslanec Chuang Chuej-kchang je přesvědčen, že žádný z Číňanů na palubě Boeingu 777 stroj neunesl. Čínské úřady podle diplomata pečlivě prověřily všechny čínské cestující, ale neodhalily nic podezřelého. Vyloučily i jejich spojení s teroristy. Z 227 cestujících na palubě bylo 154 Číňanů.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Oblast, kam až mohl doletět Boeing 777 malajských aerolinek z místa a odkud se naposledy ohlásil.

Spekuluje se, že stroj mohl být unesen a únosci by mohli být z řad separatistických Ujgurů bojujících proti vládě v autonomní oblasti Sin-ťiang na severozápadě Číny. Poslední hypotézy naznačují, že na zmizení letounu se mohli podílet piloti stroje, anebo jiná osoba na palubě schopná letoun pilotovat.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Rozšířená oblast pátrání po zmizelém Boeingu 777

Pátrání po pohřešovaném letounu Boeing 777 se postupně rozšířilo z oblasti Thajského zálivu i na Malacký průliv a Andamanské moře, když se ukázalo, že stroj se otočil na jihozápad. Na základě předpokladů, že někdo záměrně odpojil zařízení ACASR hlásící údaje o systémech stroje, byly vytyčeny nové zóny hledání – první mezi severem Thajska a Kazachstánem, včetně oblasti Sin-ťiang a Tibetu na západě Číny, druhá v jižní části Indického oceánu na jih od Indonésie směrem k Austrálii. [celá zpráva]

Čína zapojila do pátrání 21 vesmírných družic, které monitorují rozsáhlé oblasti.

Reklama

Výběr článků

Načítám