Hlavní obsah

Naděje byly marné, zmizelý boeing nepomohl najít ani satelit

Ho Či Minovo město
Aktualizováno

Ani satelit nepomohl objevit zmizelý Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines, který zmizel z radarů v pátek. Na místě, kde podle čínské družice měly plavat na hladině trosky stroje, se ani po třech hodinách pátrání žádné najít nepovedlo. Oznámila to ve čtvrtek ráno agentura Reuters, jejíž zpravodaj byl na palubě pátracího letadla.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pátrání po letadle společnosti Malaysia AirlinesVideo: Reuters

 
Článek

Do oblasti vyslaly své stroje Malajsie a Vietnam, žádný z nich ale ani po třech hodinách pátrání nad Jihočínským mořem neobjevil předměty, které zachytil satelit, jak plavou na hladině. [celá zpráva]

Oblast, kterou čínský satelit lokalizoval, byla nedaleko bodu, kde malajsijské dopravní letadlo v sobotu ztratilo kontakt s letovými kontrolory.

Foto: ČTK/AP

Snímek z čínského satelitu ukazuje možné trosky letadla.

Obrázky možných úlomků se objevily ve středu na webových stránkách čínské vlády. Satelitní snímky pořízené v neděli zachycovaly „tři podezřelé plovoucí předměty” různých velikostí poblíž jižního cípu Vietnamu východně od Malajsie, kde ústí Thajský záliv do Jihočínského moře. Největší měl rozměr 22krát 24 metrů, další 13 na 18 metrů a poslední 14krát 19 metrů.

Panovaly pochybnosti

„Byly na místě, kde by měly být,“ řekl CNN bývalý ředitel amerického Národního úřadu pro bezpečnost dopravy Peter Goelz. Vedení čínské civilní letecké správy ale od počátku upozorňovalo, že není jisté, zda nalezené předměty v Jihočínském moři s hledaným malajsijským letadlem nějak souvisejí.

Foto: flightradar24.com, ČTK/AP

Trasa Boeingu 777-200 společnosti Malaysia Airlines, jak ji zaznamenal server flightradar24.com

”Je pravda, že satelit zaznamenal nějaký dým a že byly nalezeny kovové úlomky asi 37 kilometrů jižně od Ho Či Minova města,” řekl agentuře AP Li Ťia-siang šéf letecké správy a dodal: ”Po vyhodnocení zjištěných údajů ale nemůžeme potvrdit, že se nález vztahuje k pohřešovanému letounu.”

Foto: Kham, Reuters

Zástupce velitele vietnamských pátračů Do Duc Minh ukazuje oblast hledání ztraceného letadla.

Agentura Reuters upozornila, že čínské fotografie byly z 9. března, takže úlomky už na místě, kde je zaznamenal čínský satelit, být nemusejí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záchranáři stále pátrají po zmizelém letadleVideo: Reuters

Čínský premiér Li Kche-čchiang ale slíbil, že Čína bude nadále pomáhat při pátrání po letadle. Z 227 pasažérů bylo 153 Číňanů.

Bezvýsledné pátrání

Je to už poněkolikáté, co se objevily údajné stopy po letadle. První měly být dvě olejové skvrny jižně od ostrova Tho Chu, ale nešlo o palivo. [celá zpráva]

Foto: ČTK/AP

Snímek z čínského satelitu ukazuje možné trosky letadla.

Další měl být ocas, který spatřila posádka singapurského letadla. Pak pilot vietnamského letadla vyfotografoval v neděli na hladině dveře, ani ty se však nepodařilo druhý den ráno najít. [celá zpráva]

Ani žlutý objekt na hladině nebyl raft z letounu, na jehož palubě bylo 239 cestujících, jak se spekulovalo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám