Hlavní obsah

Libye převzala kontrolu nad severokorejským tankerem s ropou od povstalců

Libyjské úřady v pondělí převzaly kontrolu nad severokorejským tankerem, jehož prostřednictvím se povstalci pokusili vyvézt ropu nezávisle na centrální vládě. Informoval o tom podle agentury AFP libyjský parlament, Všeobecný národní kongres (GNC).

Foto: Esam Omran Al-fetori, Reuters

Severokorejský tanker v přístavu As-Sidr

Článek

Libyjské úřady potvrdily, že vnikly na tanker Morning Glory plující pod severokorejskou vlajkou, který se pokusil z Libye ilegálně vyvézt ropu, nakoupenou od východolibyjských povstalců.

Morning Glory se o víkendu stala první lodí, jejíž náklad pocházel od povstalců. Libyjský generální prokurátor poté nařídil zadržení plavidla a jeho posádky. Plavidlo, nad nímž nyní převzaly kontrolu námořnictvo a bývalé povstalecké síly, má být navedeno "do přístavu pod kontrolou státu", potvrdilo vedení libyjského parlamentu.

Ropa za 600 miliónů

Mluvčí ostrahy libyjských ropných zařízení Valíd Tarhúní televizní stanici An-Nabá řekl, že plavidlo pravděpodobně zamíří do přístavního města Závíja, asi 50 kilometrů západně od libyjské metropole Tripolisu, kde bude zbaveno svého nákladu.

Přípravou samostatného vývozu ropy eskalovala sedmiměsíční blokáda tří východolibyjských přístavů s ropnými terminály. Severokorejský tanker o víkendu nakládal ropu v přístavu As-Sidr. Povstalci oznámili, že budou ropu vyvážet nezávisle na centrální vládě a Tripolis pohrozil, že pokud se tanker pokusí s ropou odplout, armáda ho zničí.

Posádka tankeru má podle Reuters na palubě ropu za 30 miliónů dolarů (591 miliónů korun). Podle člena krizového štábu, který zřídily libyjské úřady, měl tanker s kapacitou 350 000 barelů na palubě 234 000 barelů ropy.

Produkce ropy v Libyi klesla

Libyjský parlament v pondělí nařídil do týdne zahájit operaci k osvobození ropných terminálů obsazených povstalci. Ti se však nehodlají vzdát.

"Poslali jsme své lidi bránit Kyrenajku po Syrtu a máme hlídkové lodě v regionálních vodách," sdělil v pondělí agentuře Reuters vůdce rebelů Isám Džahaní.

Kyrenajka je historický název pro východní část Libye, v níž chtějí odpůrci centrální vlády vytvořit autonomii.

Povstalci blokádou libyjský stát připravili o jeden z hlavních zdrojů příjmů. Produkce ropy klesla na pouhých 250 000 barelů za den z předchozích 1,5 miliónů barelů za den.

Reklama

Výběr článků

Načítám