Hlavní obsah

Pentagon zkoumá řeč těla světových politiků včetně Putina

– Washington

Americké ministerstvo obrany utrácí ročně bezúčelně 300 tisíc dolarů, tedy asi šest miliónů korun, na program výzkumu gestikulace, posunků a pohybů těla ruského prezidenta Vladimira Putina a dalších světových vůdců. Pentagon to podle webu The Hill přiznal po zprávě, kterou jako první otiskl list USA Today.

Článek

Šéf tiskového střediska Pentagonu John Kirby připustil, že výsledky výzkumu "řeči těla" nehrají žádnou roli v rozhodování o politice vůči Rusku. Podle něj zůstávají ležet bez využití v úřadu ministerstva, který tento výzkum dostal na starost. Nedostaly se zatím ani k ministru obrany Chucku Hagelovi.

„Ministr tyto zprávy nečetl. Mohu vám dokonce s jistotou říci, že k formování rozhodnutí ministerstva obrany nijak nepřispěly," uvedl Kirby. Dodal ale, že Hagel se v pátek ráno po informacích o programu v tisku začal o jeho výsledky zajímat.

Podle Kirbyho se Putinova neverbální komunikace studovala v Pentagonu v roce 2008 a pak znovu v roce 2012. Výzkumníci si prý vybírají objekty studia podle svého uvážení. Vládní program výzkumu neverbální komunikace světových státníků vznikl v polovině 90. let na ministerstvu zahraničí a Pentagon jej převzal kolem roku 2003, uvedl mluvčí ministerstva. Výsledky programu sice nepodléhají utajení, ministerstvo je ale nehodlá zveřejňovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám