Hlavní obsah

Teroristé mohou být za zmizením malajského boeingu

– Kuala Lumpur

Záchranné týmy z několika asijských zemí obnovily v neděli pátrání po pohřešovaném malajském dopravním letadle s 239 lidmi na palubě, které se ztratilo z radarů v noci na sobotu. Malajské úřady nevylučují, že se letoun stal terčem teroristického útoku. Na palubě totiž byli nejméně dva podezřelí pasažéři.

Foto: Kyodo News, ČTK/AP

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines na archivním snímku

Článek

„Naše zpravodajské služby jsou v pohotovosti a informovány byly i úřady zabývající se bojem proti terorismu a dotčené země,” uvedl ministr dopravy a obrany Hishamuddín Hussein. Podle něj úřady zjišťují identitu podezřelých pasažérů. Kontaktovali kvůli tomu několik velvyslanectví.

Kromě dvou pasažérů, kteří cestovali na ukradené pasy, se usilovně prověřuje totožnost dalších dvou podezřelých cestujících. Hussein potvrdil, že se vyšetřovatelé z jeho země již setkali s kolegy z amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) a že prověřují důkladně celý seznam cestujících. Vyšetřovatelé prověřují záznamy z kamer na letišti.

Foto: flightradar24.com, ČTK/AP

Trasa Boeingu 777-200 společnosti Malaysia Airlines, jak ji zaznamenal server flightradar24.com

Mezi oběťmi byli totiž uváděni Ital Luigi Maraldi a Rakušan Christian Kozel. Oba jsou ale naživu, do letounu vůbec nenastoupili. Byly jim však v minulosti ukradeny cestovní doklady, Italovi loni, Kozlovi předloni. [celá zpráva]

Hussein uvedl, že zná jména všech čtyř podezřelých.

Letadlo se vracelo

Rozšířena byla rovněž oblast, ve které probíhá pátrání. Záznamy z radarů naznačují, že se letadlo před svým zmizením vracelo zpátky.

Záchranné operace se dosud soustřeďovaly kolem místa v Jihočínském moři, kde se posádka naposledy hlásila v sobotu v 1:30 místního času (v pátek 18:30 SEČ).[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Čínské lodě hledají ztracené letadloVideo: Reuters

Do oblasti zamířili také experti z amerického Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB). Jsou mezi nimi i technici ze společnosti Boeing. Jak NTSB uvedla ve svém prohlášení, tým vyrazil do Asie kvůli délce cesty již teď i přesto, že zatím nebyl objeven vrak letadla.

Námořní hlídky po zmizelém stroji pátraly celou noc, informovala BBC. Letecká společnost Malaysia Airlines ráno uvedla, že vrak letounu zatím nebyl nalezen.

Boeing 777-200 startoval z Kuala Lumpuru v pátek v 17:21 SEČ a v Pekingu měl přistát ve 23:30 SEČ.

Reklama

Výběr článků

Načítám