Hlavní obsah

Vzbouřenci na východě Libye prodali ropu KLDR

Tripolis
Aktualizováno

Ozbrojení povstalci ve východní Libyi v sobotu oznámili, že zahájili vlastní vývoz ropy. Začali jí plnit severokorejský tanker Jitřní záře, který v přístavu As-Sidr zakotvil v sobotu ráno navzdory hrozbě ústřední vlády, že nechá potopit všechny lodě, které se pokusí přistát v přístavu pod kontrolou vzbouřenců.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Jeden z východolibyjských přístavů kontrolovaných vzbouřenci

Článek

„Začali jsme vyvážet ropu. Toto je naše první dodávka,“ řekl mluvčí vzbouřenců BBC. Pracovníci státní libyjské ropné společnosti NOC, která blokované východolibyjské přístavy stále ještě řídí, potvrdili, že loď zakotvila. „Informovali jsme vládu a ministerstvo obrany, aby mohly jednat,” řekl jeden z nich. KLDR se podle něj snaží ropu koupit nelegálně.

"Tanker bude bombardován, pokud neuposlechne příkazů armády při opouštění (přístavu). Bude to ekologická katastrofa," řekl na tiskové konferenci libyjský premiér Alí Zajdán. Zakotvení lodi v přístavu označil za trestný čin porušení libyjské suverenity a řekl, že úřady nařídily posádku lodi zatknout. Nemusí jít o plané výhrůžky. V lednu libyjské loďstvo ostřelovalo tanker plující pod maltskou vlajkou, který se pokoušel přistát a naložit ropu v As-Sidru.

Tanker Jitřní záře, který plul předtím pod liberijskou vlajkou, se kolem libyjských břehů pohyboval už několik dnů. Zřejmě ale není přímo severokorejský, protože severokorejské lodě se ve Středozemním moři takřka nepohybují.

Vzbouřenci už několik měsíců ovládají přístavy s ropnými terminály. V listopadu vůdci hnutí za samosprávu východní části Libye založili regionální ropnou společnost, která má řídit prodej ropy z této oblasti. Opakovaně pohrozili, že budou vyvážet ropu sami, pokud vláda nenasměruje do oblasti 15 procent příjmů z ropy. Libyjská vláda v listopadu odmítla dohodu, že tři z terminálů o celkové denní kapacitě 600 000 barelů vzbouřenci uvolní, pokud jim vláda nechá podíl z tržeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám