Hlavní obsah

Při náletu NATO zahynulo pět afghánských vojáků

– Kábul

Pět afghánských vojáků padlo ve čtvrtek při náletu sil NATO v provincii Lógar, uvedlo to podle BBC afghánské ministerstvo obrany. NATO oznámilo, že incident vyšetřuje.

Foto: Novinky

Lógar

Článek

Mluvčí afghánského ministerstva obrany Záhir Azími potvrdil počet obětí na svém twitterovém účtu s tím, že dalších osm osob bylo zraněno. Nálet byl podniknut v 03.30 místního času (o půlnoci SEČ).

Střely vypálené z bezpilotního letadla zasáhly post afghánských vojáků na vyvýšeném místě lógarského okresu Čarch. ”Dříve toto místo střežili Američané, ale po jejich odchodu je převzala afghánská armáda,” sdělil agentuře AFP správce oblasti Chálilulláh Kamal. Mluvčí lógarského guvernéra Din Mohammad Darviš řekl AP: „Důvod leteckého útoku není jasný.“

Incident zřejmě prohloubí napětí mezi afghánským prezidentem Hamídem Karzáím a mezinárodními silami ISAF. Karzáí tvrdě kritizuje civilní oběti akcí sil ISAF. Nepodporuje ani prodloužení pobytu amerických sil, přestože kmenoví náčelníci byli pro. Karzáí podle agentury AFP tento týden publikoval článek, v němž tvrdí, že ”Afghánci umírají v konfliktu, který není jejich”.

Karzáímu letos ale vyprší mandát a potřetí zvolen být nemůže. Jeho bratr Kajjúm ve čtvrtek z boje o post prezidenta odstoupil a  vyjádřil podporu Zalmajovi Rasúlovi, který je považován za jednoho z favoritů voleb a stoupence Karzáího.

”Oznamuji i se svým štábem podporu Rasúlovi,” řekl Kajjúm Karzáí na tiskové konferenci v Kábulu, které se zúčastnil i bývalý ministr zahraničí Rasúl. ”Od teď naše dva tábory budou bojovat bok po boku za vítězství,” řekl Rasúl. ”Když Alláh dá, a s podporou afghánského lidu, jsem si jistý, že zvítězíme.”

Reklama

Výběr článků

Načítám