Hlavní obsah

Niger vydal do Libye Kaddáfího syna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Nigerské úřady vydaly syna svrženého libyjského diktátora Muammara Kaddáfího do Libye. Saadí Kaddáfí již dorazil do hlavního města Tripolisu, oznámila ve čtvrtek podle agentury Reuters vláda libyjského premiéra Alího Zajdána.

Foto: Ismail Zitouny, Reuters

Saadí Kaddáfí na snímku z roku 2010.

Článek

Saadí Kaddáfí ihned po příjezdu do Tripolisu skončil v libyjském vězení, kde s ním bude podle prohlášení vlády zacházeno v souladu s mezinárodními vězeňskými standardy. Libye chce někdejšího byznysmena, fotbalistu a šéfa místní fotbalové federace soudit za údajné násilné vyvlastňování majetku.

Niger chtěl Saadího vydat mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC), ten o to však nepožádal, zájem měl jen o jeho bratra Sajfa Isláma. Saadího nakonec po dlouhých průtazích způsobených nigerskými obavami o zajištění spravedlivého procesu v jeho rodné zemi vydal do Libye.

Saadímu se podařilo uprchnout za hranice, několikrát však v minulých letech kvůli nepřehledným libyjským poměrům vyhrožoval, že se vrátí, neboť si lidé přáli návrat poměrů Kaddáfího éry.

Sajfa Isláma dopadli libyjští milicionáři ze Zintánu při pokusu o útěk ze země koncem roku 2011 a nyní je souzen kvůli údajnému ohrožení bezpečnosti státu a zločinům proti lidskosti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám